Ο Γ. Καρατζαφέρης ζητάει σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Συνάντηση Παπαδήμου με Σαμαρά τη Δευτέρα το απόγευμαΜε τη φράση του κ. Λ. Παπαδήμου «πως για μένα κόκκινη γραμμή είναι η σωτηρία της χώρας», που είπε στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να έχει –σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος- σειρά επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς τα επόμενα εικοσιτετράωρα, ώστε να ενισχυθεί ένα εσωτερικό αρραγές πολιτικό μέτωπο.

Ενόψει της έλευσης των εκπροσώπων της τρόικας και υπό την παραδοχή πολλών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, ότι θα βιώσουμε ένα σκληρό μήνα, ο Πρωθυπουργός που παραμένει ψύχραιμος και αισιόδοξος για την πορεία της χώρας, θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν στο Μέγαρο Μαξίμου, πιθανότατα σε διαφορετικές ημέρες, με τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς, τα κόμματα των οποίων στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο κ. Παπαδήμος, που θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσουν τα μέτρα, ώστε να ξεκινήσει σταδιακά η επανεκκίνηση της οικονομίας, όπως λέει σε συνομιλητές του, τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου στις 6 το απόγευμα θα έχει την πρώτη επαφή και εκτενή συνομιλία με τον πρόεδρο της Ν.Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, μια συνάντηση που είχε «κλειδώσει» εδώ και μέρες.

Η συνάντηση των κκ. Παπαδήμου και Σαμαρά θα είναι η δεύτερη εντός δυο εβδομάδων –η πρώτη είχε γίνει προπαραμονή των Χριστουγέννων- και θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς τις επόμενες ημέρες θα κληθεί να στηρίξει ή όχι, βασικά νομοθετήματα που θεωρούνται από την τρόικα, ως απαραίτητα για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της χώρας.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει με τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ και πρώην Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και θα ακολουθήσει ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης που απέστειλε, όπως αποκάλυψε το Σάββατο 7 Ιανουαρίου το Βήμα, επιστολή στον κ. Παπαδήμο.

Ο κ. Καρατζαφέρης, στην επιστολή του, που ακολούθησε της οριστικοποίησης της συνάντησης των κκ. Παπαδήμου και Σαμαρά, ζήτησε σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, για να οριοθετήσουν τη στάση που θα κρατήσει η κυβέρνηση απέναντι στις απαιτήσεις της τρόικας.

Οι συναντήσεις αυτές υπό τον κ. Παπαδήμο –από το αποτέλεσμα των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς εάν θα υπάρξει και συμβούλιο πολιτικών αρχηγών- θεωρούνται ιδιαίτερα κρίσιμες ενόψει και των διαπραγματεύσεων για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Εν μέσω της απαίτησης της τρόικας για μια νέα εσωτερική υποτίμηση, τα νέα μέτρα που αναμένεται να ζητηθούν από τους πιστωτές μας, ώστε να εξασφαλιστεί η κρατική χρηματοδότηση ως το 2015 με το μεγάλο πακέτο των 89 δις. ευρώ, θα δοκιμάσουν τη συνοχή της κυβέρνησης.

Κύρια σημεία αιχμής που δοκιμάζουν και τη συνοχή της κυβέρνησης είναι το θέμα της μείωσης των επικουρικών συντάξεων και του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και κατά δεύτερον η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Και ενώ, ο Πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος θα επιχειρήσει να εξασφαλίσει εκ νέου την κυβερνητική σταθερότητα, ώστε να προχωρήσει στις κινήσεις που χρειάζονται για να αποτραπεί το μοιραίο, τα πολιτικά κόμματα, έχουν τους δικούς τους σχεδιασμούς.

Το ΠαΣοΚ κινείται στη σφαίρα της διαδοχής του κ. Παπανδρέου και το κύριο ερώτημα που πλανάται είναι ποιος θα είναι ο νέος του πρόεδρος και εάν θα υπάρξει διαρχία ή όχι.
Η Ν.Δ. αρνείται πεισματικά οποιαδήποτε συζήτηση για τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων και παραπέμπει τη διαπραγμάτευση επί των ημερών της, αγνοώντας ότι η υιοθέτηση και ψήφισή τους τώρα την ευνοεί, διότι, όπως λένε έμπειρα στελέχη της, όταν έρθει η ώρα και γίνει κυβέρνηση, το πολιτικό πεδίο θα είναι…«πιο καθαρό». Και η φράση που κυριαρχεί στην ηγετική ομάδα της Ν.Δ. είναι: «δεν θα παραδοθούμε και αμαχητί στις απαιτήσεις της τρόικας, δεχόμενοι ότι μας ζητήσουν, υπάρχουν και όρια».
Από την άλλη πλευρά είναι ο κ. Καρατζαφέρης, που ζήτησε τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών, με την παρουσία και του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλου, προκαλώντας συζητήσεις για την επιλογή του αυτή, είναι με το ένα πόδι εκτός κυβέρνησης και προετοιμάζει το έδαφος για αποχώρηση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.