Με απόφαση της κυβέρνησης η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα

Πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία θα ανασταλεί η υποχρέωση των επιχειρήσεων να καταβάλουν την προβλεπόμενη για τον Ιούλιο ποσοστιαία αύξηση του 2,6% στα κατώτερα ημερομίσθια και στους βασικούς μισθούς, που προβλέπει η εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, προετοιμάζει η κυβέρνηση.

Ταυτοχρόνως εξετάζεται , με την ίδια πράξη, να ενσωματωθεί και μέρος του δώρου Χριστουγέννων και των επιδομάτων Πάσχα και καλοκαιρινή άδειας στον μηνιαίο μισθό. Η ενσωμάτωση ενδέχεται να αφορά μόνο το 50% των πρόσθετων παροχών , σηματοδοτώντας πρακτικά την κατάργηση του 14ου μισθού.

Με αυτή την κίνηση, που παρακάμπτει τη Βουλή και φυσικά δεν προϋποθέτει συναίνεση κοινωνικών φορέων, επιχειρείται να ικανοποιηθεί ένας από τους βασικούς όρους που έθεσε εκ νέου η τρόικα με επιστολή της προς το υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στην επιστολή της η τρόικα επιμένει στην κατάργηση 13ου και 14ου μισθού, επισημαίνοντας ότι ενώ αυτοί περικόπηκαν στον δημόσιο τομέα, εξακολουθούν να υπάρχουν στον ιδιωτικό. Μάλιστα, ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού στις δημόσιες επιχειρήσεις που διαχειρίζονται δίκτυα (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ) και διέπονται από ισχυρές κανονιστικές ρυθμίσεις.

Καθημερινή

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.