Όταν οι μύθοι και οι θρύλοι μιας περιοχής συναντούν την ομορφιά του ορεινού τοπίου αλλά και τη ζεστασιά των ντόπιων, τότε το κινηματογραφικό αποτέλεσμα που προκύπτει λέγεται «Χειμώνας»

Αυτός είναι ο τίτλος της πρώτης ταινίας μυθοπλασίας, την οποία σκηνοθετεί ένας νεαρός και ταλαντούχος σκηνοθέτης που ζει και σταδιοδρομεί στο Λονδίνο, ο Κωνσταντίνος Κουτσολιώτας. Το φιλμ, ένα θρίλερ φαντασίας, είναι γυρισμένο στο πατρικό του σκηνοθέτη στη Σιάτιστα, ένα μέρος όπου χρόνια κατοικούν οι φήμες για απόκοσμες δυνάμεις. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι για την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, τα οποία διήρκεσαν έναν μήνα, οι ντόπιοι πρόσφεραν απλόχερα τη βοήθειά τους παίζοντας δευτερεύοντες ρόλους, δίνοντας παλιά τους έπιπλα ή παραδοσιακές φορεσιές σε όσες σκηνές το απαιτούσαν. Καθοριστική, φυσικά, ήταν η συμβολή του δήμου, που παραχώρησε οχήματα για τη μετακίνηση, ενώ τα παιδιά του μουσικού σχολείου της Σιάτιστας συμμετείχαν παίζοντας κλαρίνο και νταούλι στην σκηνή του γάμου. Ακόμη και οι γιαγιάδες της περιοχές έβαλαν το… χεράκι τους στην ταινία, αναλύοντας στους συντελεστές το… διάβασμα του καφέ από το κατακάθι του!

Οπως εξηγεί μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας και ο ίδιος ο σκηνοθέτης, η αφορμή για τον «Χειμώνα» δόθηκε όταν κληρονόμησε ένα «αρχαίο» σπίτι με μια περίπλοκη ιστορία στη Σιάτιστα. Το σπίτι, που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και κουβαλάει μια περίεργη κληρονομιά γεμάτη φήμες, προκαταλήψεις και αποδεδειγμένα μυστήριους θανάτους, ήταν το ιδανικό σκηνικό για το φιλμ που ήθελε να ετοιμάσει ο νεαρός σκηνοθέτης. Ετσι, αξιοποιώντας τις οικογενειακές ιστορίες φαντασμάτων, τις παλιές εφημερίδες της Σιάτιστας αλλά και τις διασωθείσες ασπρόμαυρες φωτογραφίες κατάφερε να στήσει ένα υπερφυσικό θρίλερ.

Μάλιστα, κάτι που κάνει ακόμη πιο ανατριχιαστικό το κινηματογραφικό πεδίο δράσης ήταν ότι το κτίριο υποτίθεται ότι διέθετε ένα υπόγειο δίκτυο τούνελ, το οποίο οδηγεί σε κοντινά βουνά, πολυεπίπεδα υπόγεια και κρυφά δωμάτια.

Σύμφωνα με την ιστορία, το κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως τουρκική φυλακή αλλά και ως ασφαλές καταφύγιο εκκλησιαστικών θησαυρών κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής.

Πρωταγωνιστής του φιλμ, το σενάριο του οποίου έχει υπογράψει ο ίδιος ο σκηνοθέτης μαζί με τη σύντροφό του, την υπεύθυνη σχεδιασμού παραγωγής Ελίζαμπεθ Σουτς, είναι ο Νίκος Γουναράς, ένας νέος ρομαντικός συγγραφέας που ζει στο Λονδίνο. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων όμως αναγκάζεται να γυρίσει στη Σιάτιστα, στην πατρογονική του εστία. Εκεί θα έρθει αντιμέτωπος με τους μύθους και τους θρύλους που συνοδεύουν το παμπάλαιο σπίτι του και θα κληθεί να ερευνήσει αν τελικά ο θάνατος του πατέρα του οφείλεται στα φαντάσματα που υποτίθεται ότι έχουν στοιχειώσει το μέρος.

«Ενα μέρος με τόσο πολλούς τοπικούς μύθους λειτούργησε φυσικά σαν καύσιμο για την παιδική μου λατρεία για τη λογοτεχνία τρόμου – όσο πιο τρομακτική τόσο το καλύτερο!» υποστηρίζει ο σκηνοθέτης, ο οποίος είναι ειδικός στα οπτικά εφέ και διαθέτει μεγάλη προϋπηρεσία σε χολιγουντιανές παραγωγές.

Το φιλμ θα βγει στα ελληνικά και τα αγγλικά, με υπότιτλους και στις δυο γλώσσες, αφού πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή. Μάλιστα οι συντελεστές προέρχονται από διάφορα μέρη του κόσμου όπως την Πολωνία, τη Βρετανία, την Αμερική και φυσικά την Ελλάδα.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν ο πρωτοεμφανιζόμενος Θοδωρής Αλμπάνης αλλά και γνωστοί Ελληνες ηθοποιοί όπως οι Βαγγέλης Μουρίκης, Εφη Παπαθεοδώρου, Τιτίκα Σαριγκούλη, Γιολάντα Τσιαμπόκαλου.

Στα highlights του κάστινγκ, η εμφάνιση του Μιχάλη Μυτακίδη, του B.D. Foxmoor των Active Member.

 

Γιώτα Βαζούρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.