Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το καζανάκι της τουαλέτας «εκτοξεύει στον αέρα μικρόβια»

Ιανουάριος 4th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Κλείστε πρώτα το καπάκι

Φαίνεται καθαρή, μπορεί όμως να μην είναι...Το να τραβάει κανείς το καζανάκι χωρίς να έχει πρώτα κατεβάσει το καπάκι της τουαλέτας δημιουργεί κίνδυνο διασποράς επικίνδυνων βακτηρίων, προειδοποιούν Βρετανοί ερευνητές.

Όπως έδειξαν τα πειράματα στις τουαλέτες νοσοκομείων, τo νερό από το καζανάκι εκτοξεύει δεκάδες σταγονίδια ακόμα και 25 εκατοστά πάνω από το κάθισμα, μολύνοντας έτσι τις γύρω επιφάνειες.

Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων του Λιντς ανίχνευσε το κολοβακτηρίδιο Clostridium difficile, το οποίο προκαλεί σοβαρή διάρροια.

Η λοίμωξη είναι συχνότερη σε ασθενείς που είχαν προηγουμένως λάβει αντιβιοτικά, τα οποία καταστρέφουν τα ανταγωνιστικά μικρόβια του εντέρου. Για το λόγο αυτό, το Clostridium difficile απαντάται συχνότερα στους χώρους των νοσοκομείων.

«Οι μέγιστοι αριθμοί C.difficile καταγράφηκαν σε δείγματα αέρα που λήφθηκαν αμέσως μετά την απόπλυση της λεκάνης. Μειώθηκαν κατά οκτώ φορές έπειτα από 60 λεπτά και κατά περαιτέρω τρεις φορές έπειτα από 90 λεπτά» γράφουν οι ερευνητές στο Journal of Hospital Infections.

«Οι συμβατικές τουαλέτες χωρίς καπάκι αυξάνουν τον κίνδυνο περιβαλλοντικής μόλυνσης από Clostridium difficile και προτείνουμε να αποθαρρύνεται η χρήση τους» αναφέρουν. Εκτιμούν μάλιστα ότι τα ευρήματά τους επεκτείνονται θεωρητικά και στις τουαλέτες των σπιτιών.

Όπως υπενθυμίζει το αμερικανικό δίκτυο ABC, το θέμα της μόλυνσης από το νερό της τουαλέτας είχε απασχολήσει ένα επεισόδιο της σειράς Myth Busters το 2004. Και σε αυτή την περίπτωση, σταγονίδια από τη λεκάνη είχαν βρεθεί σε επιφάνειες που βρίσκονταν σε σχετικά μεγάλη απόσταση, ακόμα και πάνω στις οδοντόβουρτσες. Η εκπομπή επισήμαινε πάντως ότι βακτήρια του παχέος εντέρου βρέθηκαν ακόμα και στις «οδοντόβουρτσες ελέγχου», οι οποίες είχαν απομακρυνθεί από το μπάνιο πριν τραβηχτεί το καζανάκι.

«Πολύς κόσμος δεν το ξέρει, είναι όμως σημαντικό» σχολιάζει τώρα ο Δρ Ουίλιαμ Σάφνερ, καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt. «Απλά θυμηθείτε: κατεβάστε το καπάκι πριν τραβήξετε το καζανάκι και πλένετε πάντα τα χέρια σας».

www.in.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 4th, 2012 at 16:06 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply