Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Με “λουκέτο” κινδυνεύουν 100 ιταλικές εφημερίδες

Ιανουάριος 4th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Περίπου εκατό ιταλικές εφημερίδες κινδυνεύουν να κλείσουν εξαιτίας της μη ανανέωσης των επιδοτήσεων προς τον Τύπο για το 2012 στο ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων λιτότητας, τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Εθνικής Ομοσπονδίας Ιταλικού Τύπου.

«Περίπου 100 τίτλοι, καθημερινά, εβδομαδιαία και μηνιαία φύλλα κινδυνεύουν», εκτιμά ο Ρέντσο Σαντέλι, εκπρόσωπος της FNSI, προσθέτοντας πως απειλούνται 4.000 θέσεις εργασίας (δημοσιογράφοι, διοικητικό προσωπικό κι άλλοι εργαζόμενοι).

Μεταξύ των τίτλων που απειλούνται άμεσα είναι οι ιστορικές εφημερίδες της Αριστεράς Ιλ Μανιφέστο και Λ’ Ουνιτά (όργανο του ΚΚ Ιταλίας, ιδρυθείσα το 1924 από τον ίδιον τον Αντόνιο Γκράμσι), αλλά και η καθολική εφημερίδα Αβενίρε.

«Ζητούμε να τηρηθούν οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί προηγουμένως», τονίζει ο Σαντέλι. «Για το 2012 οι εφημερίδες έχουν ήδη εξασφαλίσει πιστώσεις διότι πίστευαν πως θα έχουν την κρατική επιχορήγηση ως εχέγγυο για τις τράπεζες», εξήγησε.

Κατά τον ίδιο «θα πρέπει να βρούμε μία λύση για να θέσουμε σ’ εφαρμογή ένα σύστημα που θα δώσει τέλος στις πλασματικές χρηματοδοτήσεις», δηλαδή σ’ εκείνες που βασίζονται τεχνηέντως στην κυκλοφορία και όχι στις πραγματικές πωλήσεις, «για λόγους πελατειακών σχέσεων, ή πολιτικούς».

Η FNSI ζητεί να αντικατασταθεί η αρχή της δημόσιας επιχορήγησης από έναν «φόρο επί της διαφήμισης και των τραπεζικών ιδρυμάτων».

Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνέντευξης Τύπου για την παρελθούσα χρονιά, την περασμένη Πέμπτη, ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι έκρινε πως «είναι ανήκουστο να καταργηθούν παντελώς οι επιχορηγήσεις που εγγυώνται μία πλουραλιστική ενημέρωση και την συνύπαρξη πολιτιστικών και πολιτικών ρευμάτων ζωτικών για τη χώρα».

Μολαταύτα, επεσήμανε πως είναι «επιφανειακό να παρακάμπτουμε το πρόβλημα της επιλογής (των δικαιούχων των επιχορηγήσεων) σε μία περίοδο κατά την οποία κάθε ευρώ που ξοδεύει το κράτος θα πρέπει να αποτελεί αντικείμενο αυστηρού ελέγχου», υποσχόμενος πως θα εργασθεί με την κυβέρνησή του για την σύσταση «αντικειμενικών κριτηρίων, όπως η πραγματική κυκλοφορία».

www.Newsit.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 4th, 2012 at 17:36 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply