Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Έφυγε» ο πρώτος Σκοπιανός πρόεδρος

Ιανουάριος 4th, 2012 by Χρήστος Μίμης

Πέθανε ανήμερα την Πρωτοχρονιά, σε ηλικία 95 ετών, ο Κίρο Γκλιγκόροφ, ο άνθρωπος που συνέδεσε το όνομά του, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον συμπατριώτη του, με τις σημαντικότερες στιγμές των Σκοπίων, από την ανεξαρτησία της χώρας το 1991 ως σήμερα.

Ο Γκλιγκόροφ ως το 1990 ζούσε στο Βελιγράδι και μερικούς μήνες πριν από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας εκλήθη πίσω στα Σκόπια από πολιτικούς κύκλους της πατρίδας του, προκειμένου να ηγηθεί της -νέας- χώρας, στις κρίσιμες στιγμές που ακολούθησαν τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Για πρώτη φορά εξελέγη πρόεδρος τον Ιανουάριο του 1991, ενώ επανεξελέγη στο προεδρικό αξίωμα κατά τις εκλογές του 1994. Από τη θέση αυτή αποχώρησε το 1999, σε ηλικία 82 ετών κι έχοντας ολοκληρώσει δύο θητείες ως πρόεδρος της ΠΓΔΜ.

Κατά τη διάρκεια της προεδρικής του θητείας ο Γκλιγκόροφ χειρίστηκε λεπτά ζητήματα, όπως τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος τον Σεπτέμβριο του 1991, για την ανεξαρτησία της χώρας από τη σύσταση της πρώην Γιουγκοσλαβίας, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, την ένταξή της στον ΟΗΕ τον Απρίλιο του 1993 καθώς και την υπογραφή της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την Ελλάδα τον Σεπτέμβριο του 1995.

Γεννημένος στις 3 Μαΐου 1917 στην πόλη Στιπ, ο Κίρο Γκλιγκόροφ σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, ενώ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε ενεργό μέρος στον αντιφασιστικό αγώνα. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι ο πρώην πρόεδρος της ΠΓΔΜ επέζησε δολοφονικής απόπειρας στο κέντρο των Σκοπίων τον Οκτώβριο του 1995, κατά την οποία σκοτώθηκε ο οδηγός του, ενώ ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά. Η κηδεία του έχει προγραμματιστεί να τελεστεί σήμερα στο κεντρικό νεκροταφείο των Σκοπίων.

 

Γιώργος Τραπεζιώτης

This entry was posted on Τετάρτη, Ιανουάριος 4th, 2012 at 12:21 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply