Την παραίτησή του από τη θέση του Γενικού Γραμματέα Τελωνειακών και Φορολογικών Υποθέσεων υπέβαλε ο Γ. Καπελέρης, μετά από σχετικό αίτημα του υπουργού Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε την παραίτηση του κ. Καπελέρη μετά την άσκηση δίωξης σε βάρος του, για απιστία περί την υπηρεσία. Η δίωξη ασκήθηκε μετά από παραγγελία του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη και αφορά σε καταγγελίες για τη μη είσπραξη προστίμων σε πρατήρια για λαθρεμπόριο καυσίμων.

Επίσης, ο κ. Πεπόνης, με βάση την πορισματική αναφορά του αναπληρωτή οικονομικού εισαγγελέα που διενήργησε την έρευνα, Σπύρου Μουζακίτη, εκτός από την άσκηση δίωξης σε βάρος του Γιάννη Καπελέρη, ζητά να ασκηθεί δίωξη και σε βάρος της επικεφαλής της Διεύθυνσης Ελέγχου Τελωνείων, Ευαγγελίας Πανταζή, για το αδίκημα της απιστίας περί την υπηρεσία.

Στην παραγγελία διευκρινίζεται ότι το αδίκημα διαπράχθηκε σε βάρος της δημόσιας περιουσίας με την επιβαρυντική περίσταση της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας της πράξης βάσει του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του δημοσίου.

Όπως αναφέρει στο πόρισμά του ο κ. Μουζακίτης, το ύψος της ζημίας ανέρχεται κατ’ ελάχιστον στο ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ. Τονίζει ακόμη ότι «η ζημία αυτή, αν λάβουμε υπόψη τις κρίσιμες συνθήκες για την κοινωνία και την πολιτεία, μεγιστοποιείται εκ των πραγμάτων».

Ο κ. Πεπόνης ζητά να ερευνηθεί κατά την ανάκριση που θα διενεργηθεί για την υπόθεση, το ενδεχόμενο ύπαρξης ηθικών αυτουργών και εφόσον διαπιστωθεί, να ασκηθεί ανάλογη ποινική δίωξη.

Από την πλευρά του, ο κ. Καπελέρης αρνείται τις κατηγορίες.
Άνθρωπος των Παπανδρέου;
Είναι πολλά που θα μπορούσε να γράψει κανείς για την υπόθεση Καπελέρη και τη δίωξή του για απιστία σε βαθμό κακουργήματος.

Κατ’ αρχάς απορία γεννά το γεγονός ότι η δίωξη ασκήθηκε λίγα μόλις 24ωρα μετά την παραίτηση και την… ξεπαραίτηση των δύο οικονομικών εισαγγελέων, Πεπόνη και Μουζακίτη οι οποίοι παρήγγειλαν τη δίωξη του Καπελέρη.

Είναι η πρώτη ενέργειά τους μετά το θρίλερ που παίχθηκε μέχρι το βράδυ της Παρασκευής οπότε και έκλεισε η υπόθεση της παραίτησής τους. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι η δίωξη του Καπελέρη συνδέεται με την παραίτηση και τις σοβαρές καταγγελίες των δύο εισαγγελέων;

Αν συμβαίνει αυτό τότε θα πρέπει να υπάρξει νέα δικαστική διερεύνηση για το αν οι καταγγελίες για πιέσεις σε βάρος των Πεπόνη και Μουζακίτη, προέρχονταν από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή μέλη της κυβέρνησης ώστε να μη βγει στην επιφάνεια η δίωξη του Καπελέρη.
Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος είχε οριστεί με απόφαση του Γ. Παπανδρέου και του Γ. Παπακωνσταντίνου, φέρεται να ήταν επιλογή της οικογένειας Παπανδρέου καθώς λέγεται ότι διατηρεί πολύ φιλικές σχέσεις με την οικογένεια Παπανδρέου.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποια στιγμή ο Γ. Παπανδρέου όταν ήταν πρωθυπουργός, φέρεται να είχε εξοργιστεί με κάποιες κινήσεις του κ. Καπελέρη και κάποιες καθυστερήσεις σε σοβαρές υποθέσεις όπως μία που αφορά γνωστό τηλεοπτικό σταθμό.

Άνθρωποι που είναι σε θέση να γνωρίζουν πιστεύουν ότι σχέση με τη δίωξη Καπελέρη μπορεί να είχε και η νομοθετική ρύθμιση που επιχείρησε να περάσει ο Ευ. Βενιζέλος ώστε να αντικατασταθούν οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης. Λέγεται ότι μπορεί ο υπουργός Οικονομικών να ήθελε να προστατέψει τον «προστατευόμενο» της οικογένειας Παπανδρέου γι’ αυτό και δημιούργησε το θέμα με τους εισαγγελείς.

Αυτό που δεν προβλέφθηκε ήταν ο σάλος που ξέσπασε από την οργισμένη αντίδραση του Πεπόνη και του Μουζακίτη. Οι καταγγελίες ότι δεν μπορούν να εργάζονται καθ’ υπαγόρευση και υπό απαγόρευση έφερε την απόσυρση της τροπολογίας Βενιζέλου και άνοιξε το δρόμο για να ασκηθεί η δίωξη σε βάρος του Καπελέρη.

Αρκετοί που γνωρίζουν τι παίχτηκε με τα πρόστιμα στα βενζινάδικα που δεν εισπράχθηκαν και με το σύστημα Ήφαιστος, εκτιμούν ότι ο Καπελέρης δεν έκανε κάποιο έγκλημα, απλά έμεινε ακάλυπτος για τη συγκεκριμένη υπόθεση και θα αθωωθεί.
Όμως, πιο μεγάλο θέμα από τη δίωξή του είναι να αποκαλυφθεί αν ασκήθηκαν πιέσεις στους εισαγγελείς για τη συγκεκριμένη υπόθεση και ποια η εμπλοκή της οικογένειας Παπανδρέου.

 

ΠΗΓΗ– ΑNTINEWS

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.