Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σταθερά μπροστά με μεγάλη διαφορά η ΝΔ στη δημοσκόπηση της Καπα-Research για το ΒΗΜΑ

Ιανουάριος 3rd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Σταθερά μπροστά με μεγάλη διαφορά παραμένει η ΝΔ και στην τελευταία έρευνα της Καπα-Research (Το  ΒΗΜΑ, 31/12/11) που ολοκλήρωσε το κύμα των ερευνών του 2011. Κύριο χαρακτηριστικό των στοιχείων που δημοσιεύονται είναι η αύξηση της υπεροχής (πάνω από 10 μονάδες) στο μέρος του εκλογικού σώματος που δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις εκλογές. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μεγάλο ακόμα ποσοστό που συγκεντρώνει η απροσδιόριστη στάση δείχνει ότι τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου της εκλογικής επιρροής της ΝΔ είναι πολύ μεγάλα.

Συγκεκριμένα, η πρόθεση που καταγράφεται στην έρευνα δίνει στη ΝΔ 21,4% και ακολουθούν, ΠΑΣΟΚ 12,6%, ΚΚΕ 9,3%, ΣΥΡΙΖΑ 6,2%, ΛΑΟΣ 5,3%, Δημοκρατική Αριστερά 5%, Οικολόγοι-Πράσινοι 2,8%, Δημοκρατική Συμμαχία 2,5%, Άρμα Πολιτών 1% και διάφορα άλλα κόμματα συνολικά 4,4%, ενώ η αδιευκρίνιστη στάση (αναποφάσιστοι, αποχή κλπ.) φτάνει στο 29,5%. Όταν όμως διαχωρίζεται το μισό εκλογικό σώμα (50,1%) που δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει στις εκλογές η ΝΔ ανεβαίνει στο 25,7% και το ΠΑΣΟΚ στο 14,9%. Η αρχική διαφορά δηλαδή των 8,8 μονάδων ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ γίνεται 10,8 μονάδες στο κομμάτι των αποφασισμένων ψηφοφόρων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΝΔ αυξάνει το ποσοστό της στους αποφασισμένους ψηφοφόρους κατά 4,3% και το ΠΑΣΟΚ μόνο κατά 2,3%, γεγονός που επισημαίνει ότι καθώς οδεύουμε προς τις εκλογές και οι αναποφάσιστοι θα καταλήξουν σε κάποια απόφαση, η ΝΔ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια να αυξήσει σημαντικά το ποσοστό που της αναλογεί.

Ανεξάρτητα πάντως από την εκλογική συμπεριφορά, το σίγουρο είναι ότι πολίτες  ανησυχούν για το μέλλον τους, επιζητώντας από την πολιτική ηγεσία της χώρας κατά 77,2% να κάνει ότι είναι απαραίτητο για την παραμονή στο ευρώ. Ταυτόχρονα ελπίζουν κατά 56,2% ότι το συντομότερο δυνατό θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για να γίνουν εκλογές.

This entry was posted on Τρίτη, Ιανουάριος 3rd, 2012 at 13:33 and is filed under ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply