Πόσο επικίνδυνο είναι τελικά το κόκκινο κρέας; Σύμφωνα με γιατρούς και διατροφολόγους, όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες και στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, το κόκκινο κρέας παίζει ιδιαίτερο ρόλο για την υγεία, καθώς είναι μία από τις σημαντικότερες πηγές σιδήρου, εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ενώ κάποια είδη του περιέχουν και τα απαραίτητα ωμέγα-3, που περιέχονται κυρίως στα λιπαρά ψάρια.

Ωστόσο δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν δείξει ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί αρκετά και σοβαρά προβλήματα υγείας. Μάλιστα κάποιες από αυτές είχαν διερευνήσει αν μπορεί να προκαλέσει κάποιους τύπους καρκίνου του νεφρού. Ομως, τα αποτελέσματά τους ήταν αντιφατικά, γι’ αυτό και το Αμερικανικό Εθνικό Αντικαρκινικό Ινστιτούτο διεξήγαγε μια μεγάλη μελέτη, διάρκειας εννέα ετών, προκειμένου να διακριβωθεί αυτή η σχέση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όταν το κόκκινο κρέας καταναλώνεται σε υπερβολικές ποσότητες αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου του νεφρού κατά 19%.

Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής, συμμετείχαν περισσότεροι από 500.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας άνω των 50 ετών, που κλήθηκαν να δώσουν πληροφορίες για τις διατροφικές τους συνήθειες, ανάμεσα στις οποίες και την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν την καθημερινότητά τους και την υγεία τους επί εννέα χρόνια, προκειμένου να εντοπίσουν πιθανή εμφάνιση καρκίνου.

Οπως προέκυψε, κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο εμφανίστηκε καρκίνος στους νεφρούς περίπου στους 1.800 από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι κατανάλωναν κατά μέσον όρο 113 γραμμάρια κόκκινου κρέατος καθημερινά. Οι περισσότεροι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα κατανάλωναν από 57 έως 85 γραμμάρια κατά μέσον όρο την ημέρα, ενώ οι γυναίκες δεν ξεπερνούσαν τα 57. Οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους και άλλους παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, όπως η ηλικία, η φυλή, η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ και προβλήματα υγείας όπως η υπέρταση και ο διαβήτης.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.