Αντιδρούν στη μείωση του ποσοστού κέρδους

Γιατροί και φαρμακοποιοί αντιδρούν με τα μέτρα της κυβέρνησης που αφορούν τη λειτουργία του Ενιαίου Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών με στόχο τον περιορισμό της αντίστοιχης δαπάνης. 

Ειδικότερα, οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί και οι συνάδελφοί τους του ΙΚΑ απεργούν από τη Δευτέρα έως και την Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2012. Σε συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τονίστηκε ότι για τον ιατρικό κόσμο αποτελεί κόκκινη γραμμή ο αποκλεισμός της δυνατότητας συνταγογράφησης από τους μη συμβεβλημένους ιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ.
«Οι γιατροί κλείνουν τα ιατρεία τους απαιτώντας την αναστολή της λειτουργίας του ΕΟΠΥΥ για τουλάχιστον ένα τετράμηνο μέχρι να καθοριστούν οι κανόνες της λειτουργίας του, και την εφαρμογή των θέσεων του ΙΣΑ για συλλογική σύμβαση κατά πράξη και περίπτωση,δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε όλους και ελεύθερη επιλογή γιατρού.Απαιτούν την άμεση εξόφληση των οφειλών του Ο.Π.Α. Δ ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ στους συμβεβλημένους με το Ταμείο γιατρούς που εκκρεμούν εδώ και δύο χρόνια για τις οποίες ο Ι.Σ.Α ετοιμάζει μηνυτήριες αναφορές και αγωγές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ.Γ. Πατούλης.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν όμως και οι φαρμακοποιοί, μετά τις ανακοινώσεις των υπουργών Υγείας και Εργασίας για μείωση του ποσοστού κέρδους τους. Συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εξήγγειλε 48ωρη
πανελλαδική απεργία στις 2 και 3 Ιανουαρίου και επαναβεβαίωσε την απόφαση για αναστολή πίστωσης σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία από την 1η Ιανουαρίου.

Οι φαρμακοποιοί ζητούν «κλαδική Συμφωνία για σταθερό πλαίσιο φαρμακευτικής πολιτικής, καθώς και να σταματήσει ο διωγμός των φαρμακείων».

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «σε κοινή συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, του Φ.Σ. Αττικής, του Φ.Σ. Πειραιά με την συμμετοχή προέδρων μεγάλων Φαρμακευτικών Συλλόγων, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας και του υπουργού Εργασίας για το Φάρμακο, διαπιστώθηκε ότι:

Δεν δίνεται συγκεκριμένη λύση στις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων.
Δεν αντιμετωπίζεται η ασφυξία και η έλλειψη ρευστότητας των φαρμακείων,
Ανακοινώνονται μέτρα χωρίς διάλογο,
Συνεχίζει να υποβαθμίζεται η φαρμακευτική περίθαλψη και επιπλέον οι φαρμακοποιοί «τιμωρούνται» με μείωση του ποσοστού κέρδους στα ήδη πενιχρά εισοδήματα τους».
Σε νέα συνεδρίαση την επομένη εβδομάδα θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης και θα ληφθούν νέες αποφάσεις.

Χαρακτηριστική η δήλωση του προέδρου του ΠΦΣ, Θ.Αμπατζόγλου, που τόνισε: «την ώρα που τα ασφαλιστικά ταμεία χρωστάνε 400 εκατομμύρια ευρώ, την ώρα που τα φαρμακεία κλείνουν από την πιστωτική ασφυξία των πολυεθνικών και των τραπεζών, ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέλεξε να μειώσει ακόμη περισσότερο το πενιχρό εισόδημα των φαρμακοποιών».

«Τον καθιστούμε υπεύθυνο για το χάος που θα επικρατήσει από το νέο έτος στον χώρο της φαρμακευτικής περίθαλψης» προειδοποιεί ο κ. Αμπατζόγλου.

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.