Οδική ασφάλεια και κρίση

Μόνο μποναμάδες δεν φέρνει η νέα χρονιά στους κατόχους αυτοκινήτων και στους οδηγούς. Το 2012 θα αυξηθούν – μεταξύ άλλων – τα ασφάλιστρα, τα τέλη κυκλοφορίας, ενδεχομένως τα διόδια και πιθανότατα και τα καύσιμα, εφόσον ανατιμηθεί το αργό πετρέλαιο. Ολα αυτά έχουν άμεση σχέση με την οδηγική συμπεριφορά μας και την ασφάλεια στους δρόμους.

Μιλώντας με έγκριτους ψυχολόγους, μου τόνισαν ότι αυτήν την εποχή κυριαρχούν η οργή και ο θυμός, η απελπισία και η μοιρολατρία. Επειδή μάλιστα δεν είμαστε ρομπότ, τα συναισθήματα αυτά μεταφέρονται και στο τιμόνι, με αποτέλεσμα να γινόμαστε ευέξαπτοι, να είμαστε έτοιμοι να τσακωθούμε με την παραμικρή αφορμή και να κοιτάζουμε ο ένας στραβά τον άλλον. Μία άλλη συνέπεια είναι η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης. Η κυρίαρχη σκέψη της επιβίωσης επισκιάζει οτιδήποτε άλλο, το μυαλό θολώνει, αποσπάται η προσοχή μας καιοι πιθανότητες ατυχήματος αυξάνονται κατακόρυφα.

Το νόμισμα έχει όμως και μία δεύτερη όψη. Η έλλειψη χρημάτων σε συνδυασμό με τις ακριβές τιμές των καυσίμων έχει αλλάξει τον τρόπο οδήγησης πολλών συμπολιτών μας, οι οποίοι επιλέγουν ένα συντηρητικότερο στυλ για να μειώσουν την κατανάλωση. Η αμυντική οδήγηση λειτουργεί ευεργετικά στην οδική ασφάλεια, καθώς σημειώνονται λιγότερα τροχαία ατυχήματα και καταγράφονται λιγότερα θύματα. Είναι μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους λόγους για την αναδουλειά, που έχει πέσει σε όλα τα εξουσιοδοτημένα συνεργεία και ιδίως στον τομέα της φανοποιίας, όπου ο όγκος των επισκευών έχει μειωθεί περίπου κατά 50%.

Θα υπερισχύσει τελικά η αρνητική αύρα του θυμού και της έλλειψης αυτοσυγκέντρωσης ή η θετική της αμυντικής οδήγησης; Το ερώτημα θα απαντηθεί σε λίγες ημέρες, όταν θα δημοσιευθούν τα στατιστικά στοιχεία για όλο το 2011 σχετικά με τον αριθμό των θυμάτων σε τροχαία δυστυχήματα. Γνωρίζουμε όμως από τώρα ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει σοβαρά την οδήγηση!

 

Πέτρος Πιτσίνης ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.