Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

«Η παραμονή της χώρας στο ευρώ» το πιο σημαντικό για τους Έλληνες

Ιανουάριος 2nd, 2012 by Χρήστος Μίμης

Υψηλό το ποσοστό αδιευκρίνιστης ψήφου

Χαρακτηριστικό της αποστροφής των πολιτών προς τα πολιτικά κόµµατα και της κόπωσης που υπάρχει από την ως τώρα λειτουργία τους είναι και το γεγονός ότι, ενώ βρισκόµαστε λίγους µόνο µήνες πριν από τις εκλογές, σχεδόν ένας στους δύο δεν έχει αποφασίσει ακόµη ποιο κόµµα θα ψηφίσει. Το 50,1% δηλώνει ότι έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει και το 47,9% δηλώνει πως δεν έχει αποφασίσει.

Αυτό που φαίνεται ότι απασχολεί περισσότερο ακόµη και από τις εκλογές τους πολίτες, σε ποσοστό 77,2%, είναι να σωθεί η χώρα και να ολοκληρωθούν οι διαπραγµατεύσεις για τη νέα δανειακή σύµβαση, να κάνει δηλαδή η κυβέρνηση ό,τι είναι απαραίτητο για την παραµονή της χώρας µας στο ευρώ. Μόλις ένα ποσοστό 16% επιθυµεί την επιστροφή στη δραχµή.

Στην ερώτηση αν πρέπει να διεξαχθούν οι εκλογές τον Απρίλιο, οπότε εκτιµάται ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγµατεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI), το 56% των πολιτών απαντά «ναι», ενώ µόλις το 37,7% θέλει εκλογές στο τέλος της τετραετίας αλλά τα κόµµατα να στηρίξουν την κυβέρνηση του κ. Λ. Παπαδήµου. Οχι µόνο να τη στηρίξουν αλλά και να συντονιστούν και να γίνει η πιο σκληρή διαπραγµάτευση µε την τρόικα, όπως επιθυµεί η πλειοψηφία των πολιτών (56,9%). Αντιθέτως, το 34,4% επιθυµεί η διαπραγµάτευση µε την τρόικα να γίνει από την επόµενη κυβέρνηση που θα έχει και νωπή εντολή.

Σε περίπτωση όµως που από το αποτέλεσµα των εκλογών δεν προκύψει αυτοδύναµη κυβέρνηση αλλά κυβέρνηση συνεργασίας, η πλειοψηφία των πολιτών σε ποσοστό 40,1% επιθυµεί για πρωθυπουργό τον κ. Λουκά Παπαδήµο, το 35,4% τον αρχηγό του πρώτου κόµµατος και το 24,5% δεν απάντησε ή δεν γνωρίζει ακόµη. Στην πρόθεση ψήφου η Ν∆ αυξάνει τη διαφορά της έναντι του ΠΑΣΟΚ και προηγείται µε 10,8%, χωρίς όµως να εξασφαλίζει την αυτοδυναµία. Συγκεκριµένα από όσους έχουν αποφασίσει ότι θα ψηφίσουν στις επερχόµενες εκλογές (δηλαδή, το 50,1% του δείγµατος) το 25,7% δηλώνει ότι θα ψηφίσει Ν∆, το 14,9% ΠΑΣΟΚ, το 10,5% ΚΚΕ, το 6,7% ΣΥΡΙΖΑ, το 5,6% ΛΑΟΣ, το 5,2% Δηµοκρατική Αριστερά, το 3,1% Οικολόγους Πράσινους, το 2,8% Δηµοκρατική Συµµαχία, το 1,3% Αρµα Πολιτών, το 5,5% άλλο κόµµα, το λευκό και το άκυρο κυµαίνεται στο 8,3%, ενώ το 10,4% δεν απάντησε. Από την πρόθεση ψήφου προκύπτει ότι τα κόµµατα της Αριστεράς (περιλαµβανοµένων και των Οικολόγων Πρασίνων) συγκεντρώνουν όλα µαζί ποσοστό 25,5%.

Η συντριπτική πλειοψηφία των αναποφάσιστων είχε ψηφίσει ΠαΣΟΚ στις βουλευτικές εκλογές του 2009. Συγκεκριµένα το 51,8% ψήφισε ΠΑΣΟΚ, το 30,3% ψήφισε ΝΔ, το 5,7% ΚΚΕ, το 6,1% ΛΑΟΣ, το 4,2% ΣΥΡΙΖΑ και το 1,9% άλλο κόµµα. Στην παράσταση νίκης προηγείται συντριπτικά η ΝΔ µε 66,7% έναντι 9,6% του ΠΑΣΟΚ και 23,7% που δεν απάντησε.

Μέσα σε αυτό το κλίµα της πολιτικής αβεβαιότητας, µε τα χαµηλά ποσοστά που συγκεντρώνουν τα πολιτικά κόµµατα, µε τις ιδέες και τις συµπεριφορές να µεταβάλλονται, µε τη νέα δανειακή σύµβαση να βρίσκεται υπό διαπραγµάτευση από όλα τα πρόσωπα της δηµόσιας και πολιτικής ζωής της χώρας, ένας µη πολιτικός, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήµος, συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές ψήφους και ακολουθούν οι κκ. Φ. Κουβέλης, Αντ. Σαµαράς, Αλ. Τσίπρας, η κυρία Αλέκα Παπαρήγα, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και, τέλος, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ο οποίος συγκεντρώνει µόλις το 18,8% των θετικών ή µάλλον θετικών ψήφων και το 80,9% των αρνητικών ή µάλλον αρνητικών.

Στο θέµα της αλλαγής ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ από τη βάση η πλειοψηφία των πολιτών παραµένει αδιάφορη, αφού ένα µεγάλο ποσοστό 77,1% δηλώνει ότι µάλλον και σίγουρα δεν θα πάει να ψηφίσει και µόλις το 20% θα ψηφίσει. Στην πρόθεση ψήφου για όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν στις εσωκοµµατικές εκλογές προηγείται ο κ. Ευ. Βενιζέλος µε 29,8% έναντι του κ. Α. Λοβέρδου µε 27,4% και ακολουθεί ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης µε 9,5%. Στους ψηφοφόρους του ΠαΣΟΚ η εικόνα αντιστρέφεται, µε τον κ. Λοβέρδο να προηγείται µε 21,3% έναντι του κ. Βενιζέλου µε 20,6% και ακολουθεί ο κ. Χρυσοχοΐδης µε 10,3%.

ΔΟΛ

This entry was posted on Δευτέρα, Ιανουάριος 2nd, 2012 at 09:42 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply