Τουλάχιστον 1.500 επιχειρήσεις πανελλαδικά δεν κατέβαλαν δώρο Χριστουγέννων στους εργαζόμενούς τους, αριθμός που είναι πενταπλάσιος σε σχέση με πέρυσι!

Σύμφωνα με το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), οι καταγγελίες εργαζομένων για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων έκαναν φέτος ρεκόρ όλων των εποχών. Ήδη έχει κινηθεί συνολικά η διαδικασία του αυτοφώρου για τις παραπάνω επιχειρήσεις. Το αυτόφωρο είναι διαρκές και δεν παρέρχεται μετά την πάροδο 48 ωρών από τη μη καταβολή του δώρου.

Από το ΣΕΠΕ έγινε γνωστό ότι πέρσι οι επιχειρήσεις που δεν είχαν καταβάλει δώρο Χριστουγέννων δεν ξεπερνούσαν τις 300, σε όλη τη διάρκεια των εορταστικών ημερών. Φέτος, μόλις μέσα στις πρώτες πέντε ημέρες από την πάροδο της προθεσμίας για την καταβολή του δώρου (21 Δεκεμβρίου), υπήρξαν οι πενταπλάσιες παραβάσεις. Η προώθηση των υποθέσεων στη Δικαιοσύνη με την άσκηση διώξεων γίνεται από τις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, μετά την υποβολή σχετικών μηνύσεων από το ΣΕΠΕ. Η διαδικασία των ελέγχων στις επιχειρήσεις που «ξέχασαν» να καταβάλουν δώρο ολοκληρώνεται μέσα στις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ξεκινήσει η υποβολή των σχετικών μηνύσεων. Οι ποινές για τους παραβάτες είναι ιδιαίτερα αυστηρές: έξι μήνες φυλάκιση το ανώτερο και χρηματική ποινή που κυμαίνεται από 25% έως 50% του ποσού που οφείλει ο εργοδότης στους εργαζομένους.

Το δώρο Χριστουγέννων και η μη καταβολή του αποτελούν την επιβεβαίωση ότι η αγορά εργασίας στην Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ζούγκλα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μαύρη εργασία έχει εκτοξευθεί στο 30%, την ώρα που το υπουργείο Εργασίας προσδοκά τη μείωσή της στο επίπεδο του 15%, σε βάθος τριετίας. Την ίδια στιγμή, επτά στις 10 επιχειρήσεις καθυστερούν την πληρωμή των δεδουλευμένων από έναν έως τρεις μήνες, ενώ με τη σωρεία ατομικών συμβάσεων που έχουν υπογραφεί το τελευταίο έτος η μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα κυμαίνεται από 8% έως 25%.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να προβούν στις σχετικές καταγγελίες για μη καταβολή δώρου είτε στα κατά τόπους γραφεία Επιθεώρησης είτε μέσω της πενταψήφιας τηλεφωνικής γραμμής 15512. Ακολούθως οι υπηρεσίες της Επιθεώρησης Εργασίας ενεργοποιούν τη διαδικασία ελέγχου.

Βασίλης Αγγελόπουλος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.