Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ποδαρικό με μειώσεις μισθών στο Δημόσιο -Αρχίζουν οι περικοπές του ενιαίου μισθολογίου που θα εφαρμοστούν αναδρομικά από τον Νοέμβριο

Δεκέμβριος 31st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Ποδαρικό με μειώσεις μισθών κάνει το 2012 για τους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι θα βρεθούν αντιμέτωποι και με μια σειρά άλλων εργασιακών ανατροπών

Η ενεργοποίηση του νέου μισθολογίου και του βαθμολογίου θα οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, οι οποίες αρχίζουν από 200 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν ακόμη και τα 1.500 ευρώ τον μήνα. Ετσι, για παράδειγμα, υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας θα χάσουν με το νέο έτος κατά μέσο όρο 450 ευρώ, υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται κατά 500 ευρώ, ενώ οι εργαζόμενοι στις εφορίες θα έχουν περικοπές από 900 έως και 1.500 ευρώ.
Το ψαλίδισμα των μισθών θα γίνει τμηματικά, με το περίπου 60% των απωλειών να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2012 και το υπόλοιπο 40% να κόβεται από την 1η Ιανουαρίου 2013.
Σε εξαιρετικά δυσχερή οικονομική θέση θα βρεθούν δημόσιοι υπάλληλοι από τους μισθούς των οποίων γίνεται αυτόματη παρακράτηση δόσεων για δάνεια που έχουν λάβει από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με αποτέλεσμα οι αποδοχές τους να καταβαραθρωθούν.
Αβέβαιο είναι εξάλλου το επαγγελματικό μέλλον για δεκάδες δημοσίους υπαλλήλους καθώς και το 2012 δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέο κύμα εργασιακής εφεδρείας, ενώ οι σκέψεις για απολύσεις παραμένουν στο προσκήνιο – παρά τις διαβεβαιώσεις των αρμόδιων υπουργών πως δεν αποτελούν πρώτη επιλογή – και όλα θα κριθούν από την αξιολόγηση της τρόικας για την αποτελεσματικότητα ή μη των μέτρων περιορισμού του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο.

Μεταθέσεις. Πέραν των οικονομικών αλλαγών που φέρνει το νέο έτος, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα βρεθούν πάντως ενώπιον ριζικών αλλαγών και στις εργασιακές τους συνθήκες. Η διοικητική μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκησης θα οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε άλλες οι οποίες παρουσιάζουν κενά και στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται να κληθούν να υπηρετήσουν ακόμη και σε άλλες περιοχές από αυτές στις οποίες απασχολούνται σήμερα.

Νικολέτα Μουτούση

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 31st, 2011 at 10:01 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply