Για καθυστερήσεις επέκρινε τον περιφερειάρχη η αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν απαντά στο μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας
Η βιώσιμη ανάπτυξη με κοινωνική συνοχή και τον πολίτη στο προσκήνιο, είναι ο βασικός στόχος της περιφερειακής αρχής, τόνισε ο Γιώργος Δακής, παρουσιάζοντας χτες στο περιφερειακό συμβούλιο τον Στρατηγικό Σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Από την πλευρά της η αντιπολίτευση σύσσωμη πρόσαψε στον περιφερειάρχη καθυστερημένη έλευση του στρατηγικού σχεδιασμού, ενώ άσκησε κριτική και για την ουσία του κειμένου και της προοπτικής που δίνει. Απαντώντας ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας υποστήριξε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός «αποτυπώνει τις αναπτυξιακές προτεραιότητες και τις κατευθυντήριες αρχές της Περιφέρειας στην επόμενη τριετία». Χαρακτήρισε επίσης «τυπικό» και «ουσιαστικό» το γεγονός ότι το κείμενο «τίθεται σε δημόσια διαβούλευση για 15 ημέρες, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλους να διατυπώσουν τις απόψεις τους, στο πλαίσιο του συμμετοχικού και δημοκρατικού προγραμματισμού».

Ο Γιώργος Δακής υπογράμμισε ότι «προτεραιότητα όλων αποτελεί η ικανοποίηση των αναγκών και η βέλτιστη εξυπηρέτηση του πολίτη». Δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός κατατίθεται σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους για τη χώρα, ωστόσο η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας καλείται να ανταποκριθεί σε έναν απαιτητικό αναπτυξιακό ρόλο και να αποτελέσει πηγή ελπίδας για τους απλούς πολίτες, τους νέους, τους εργαζόμενους, τους επενδυτές, τους ανθρώπους που ζουν και εργάζονται εντός των ορίων τους. Κατέληξε λέγοντας ότι: «Το επιχειρησιακό πρόγραμμα φιλοδοξούμε να αποτελέσει εργαλείο για τη διοίκηση της Περιφέρειας προκειμένου να προγραμματίσει, να παρακολουθήσει, να αξιολογήσει τη δράση της. Ταυτόχρονα να αποτελέσει τη βάση για τη διαβούλευση και τις συνεργασίες της με άλλους φορείς».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης άσκησε κριτική, δεδομένου ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός έρχεται στο περιφερειακό συμβούλιο με καθυστέρηση στο τέλος της πρώτης χρονιάς της περιφερειακής θητείας». Αναδεικνύοντας το στρατηγικό σχέδιο και το όραμα του συνδυασμού του για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ο Γιάννης Παπαϊορδανίδης, υπογράμμισε ότι συμπυκνώνεται στους εξής άξονες: Στην ενέργεια με έμφαση στην «πράσινη ενέργεια», στον πρωτογενή τομέα και σε δράσεις που πρέπει αν στηρίξουν την πρωτογενή παραγωγή και στον τουρισμό σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του πολιτιστικού υπόβαθρου που διαθέτει η περιοχή. «Πιστεύουμε – είπε – πρέπει να στραφούμε σε πρωτοβουλίες που δημιουργούν θέσεις εργασίας και να φύγουμε από τις καταναλωτικές δαπάνες που γίνονται μέχρι σήμερα. Ενδεικτικά μόνο θα σας πω ότι από τα έργα «σημαίες» που εντάχτηκαν από την περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας δημιουργούνται κατά τη φάση κατασκευής 2.300 θέσεις εργασίας, όμως κατά τη φάση ολοκλήρωσης των έργων μόλις 90. Μας ενδιαφέρει σαν περιφέρεια με το μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας να δούμε και να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματα που σχετίζονται με τη δημιουργία θέσεων εργασίας». Ο Γ. Παπαϊορδανίδης ξεκαθάρισε ότι ο συνδυασμός του θα ψηφίσει το στρατηγικό σχεδιασμό, θέτοντας συγχρόνως συγκεκριμένες παρατηρήσεις – προτάσεις.

«Η άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης είναι ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κινείται στην ίδια ρότα της κεντρικής εξουσίας, προωθώντας τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, αφού μιλά για επιχειρείν, ανταγωνιστικότητα και μεγάλα έργα, ενώ από την άλλη πλευρά βλέπουμε ότι είμαστε η πρωτεύουσα της ανεργίας, με αποβιομηχάνιση και χτύπημα της πρώτης πλουτοπαραγωγικής πηγής που είναι η ενέργεια και οι λιγνίτες», υπογράμμισε ο Μανόλης Βογιατζής. Ο εκπρόσωπος της λαϊκής Συσπείρωσης, κατηγόρησε επίσης τον Γ. Δακή, ότι «ο στρατηγικός σχεδιασμός δίνει γη και ύδωρ, στηρίζοντας τις κεντρικές μνημονιακές πολιτικές και το μαύρο μέτωπο της συγκυβέρνησης».

Ο Αντώνης Κίρηνας, υπογράμμισε ότι «ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι ο στρατηγικός σχεδιασμός δεν αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα από την ηγεσία της Περιφέρειας. Ενώ θα έπρεπε με βάση τον «Καλλικράτη» να είναι έτοιμος τον Σεπτέμβριο, πήραμε μία απόφαση, αναβλήθηκε τότε, προκειμένου να γίνει διαβούλευση και να συζητηθεί με όλον τον κόσμο και τους φορείς. Αντ’ αυτού μας έρχεται τώρα παραμονές γιορτών ένα σχέδιο το οποίο δεν ξέρουμε πως και με ποιο τρόπο έγινε, κατατίθεται ερήμην των πολιτών, της κοινωνίας και των άλλων παρατάξεων του περιφερειακού συμβουλίου.

Αυτό το πράγμα είναι μία καλή έκθεση ιδεών, ωστόσο δεν αφορά και δεν έγινε με βάση τη συνομιλία και τη συζήτηση με την ίδια την κοινωνία. Η κοινωνία απουσιάζει από αυτόν τον σχεδιασμό και αυτό είναι το μεγάλο ερωτηματικό, το οποίο θέτουμε εμείς ως παράταξη. Απορρίπτουμε το σφιχτό χρονικό όριο για διαβούλευση 15 ημερών που προτείνει ο περιφερειάρχης.

Εμείς λέμε ότι ο στρατηγικός σχεδιασμός πρέπει να καλύπτει και να αγγίζει τις ανάγκες των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Να είναι ένας σχεδιασμός οραματικός, που θα φροντίζει ειδικά σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάει ο λαός, να απαντάει στις ανάγκες και στα θέλω του λαού της περιοχής».
Να σημειωθεί ότι ο δύο συνδυασμοί της Αριστεράς καταψήφισαν τον στρατηγικό σχεδιασμό.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.