Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Φυσικό αέριο για 150 χρόνια στην κυπριακή ΑΟΖ

Δεκέμβριος 29th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Αξιοποιήσιμα αποθέματα φυσικού αερίου, ανακάλυψε η Noble Energy στο “Οικόπεδο 12” της κυπριακής ΑΟΖ. Ικανοποίηση στην Κύπρο. Τι προβλέπει το συμβόλαιο εκμετάλλευσης

Ποσότητες φυσικού αερίου ανακάλυψε η ενεργειακή εταιρεία Noble Energy, η οποία ερευνά το “Οικόπεδο 12” (Αφροδίτη), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις ότι η κυπριακή οικονομία θα πάρει μια μεγάλη ανάσα τους επόμενους μήνες.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας εντοπίστηκαν 5 με 8 τρισ. κυβικά πόδια φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο κ. Χριστόφιας έκανε λόγο για “καλό μποναμά”
Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που έχουν προκύψει από την ερευνητική γεώτρηση τους ελέγχους αξιολόγησης που διενεργήθηκαν, υπάρχει κοίτασμα φυσικού αερίου σε όγκο που εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ των 5 και 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών, με μέσο όρο τα 7 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια
Πρόκειται για φυσικό αέριο καθαρού πάχους 310 περίπου ποδών. Το συγκεκριμένο πεδίο υδρογονανθράκων εκτιμάται ότι εκτείνεται σε περιοχή που καλύπτει τα 40 τετραγωνικά μίλια (103,6 τετραγωνικά χιλιόμετρα).
Το βάθος της γεώτρησης έφτασε τα 5861 μέτρα, σε βάθος νερού 1689 μέτρων. Σύμφωνα με το Sigmalive η ποσότητα αυτή μπορεί να εξασφαλίσει φυσικό αέριο που θα καλύπτει τις εγχώριες ανάγκες της Κύπρου, καθώς και εξαγωγές για 150 χρόνια.

Το κέρδος για την Κύπρο με βάση το συμβόλαιο Φυσικού Αερίου θα είναι 75% ενώ εάν εξευρεθεί πετρέλαιο που είναι πολύ πιθανόν, το κέρδος θα ανέλθει στο 85%.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις, ήταν μεγαλύτερες (υπολόγιζαν περίπου 12 τρισ. κυβικά πόδια), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αποθέματα δεν είναι σημαντικά.

Aνακοίνωση Χριστόφια για το φυσικό αέριο από Matsomenos

Τι προβλέπει το συμβόλαιο
Το ερώτημα που θα πρέπει ωστόσο να απαντηθεί είναι αν θα προχωρήσει πρώτα η εξόρυξη πετρελαίου ή φυσικού αερίου.
Το κόστος εξόρυξης πετρελαίου είναι περίπου 30 δολάρια το βαρέλι και με βάση της εκτιμήσεις, η τιμή πώλησής του ξεπερνά τα 100 δολάρια το βαρέλι.
Με τους πρώτους υπολογισμούς στο βυθό του Οικοπέδου 12 υπάρχουν 290 με 300 δισ. βαρέλια.
Σύμφωνα με το Sigma, η εξόρυξή του μπορεί να γίνει μέσα σε έξι μήνες και η πώλησή του άμεσα.
Η συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυπριακή κυβέρνηση με την Noble, προβλέπει ότι η εταιρεία θα επιλέξει από που αρχίσει, από το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο.
Μέχρι στιγμής η Noble, δείχνει να προτιμά το φυσικό αέριο και στη συνέχεια το πετρέλαιο, καθώς το πετρέλαιο βρίσκεται σε μεγαλύτερο βάθος.

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 29th, 2011 at 11:00 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply