Οσοι τις δηλώσουν, δεν θα φορολογηθούν ούτε με ένα ευρώ παραπάνω φόρο

Φόρος έως 32% σε όσους κρατήσουν ανώνυμες τις ελβετικές καταθέσειςΣε συνεχείς διαπραγματεύσεις με τις ελβετικές αρχές βρίσκεται το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία ώστε όσοι Ελληνες που διατηρούν καταθέσεις στις «ελβετικές άλπεις» να φορολογηθούν βαριά αν συνεχίσουν να διατηρούν την ανωνυμία τους.

Στο υπουργείο Οικονομικών προχωρούν με οδηγό τη συμφωνία της Γερμανίας και της Αγγλίας με τις ελβετικές αρχές και στόχος είναι να δώσουν δύο επιλογές στους Ελληνες καταθέτες που διατηρούν τα τελευταία χρόνια λογαριασμούς σε τράπεζες της συγκεκριμένης χώρας.

Η πρώτη επιλογή έχει να κάνει με εκείνους που θα δεχθούν να δηλώσουν ότι πράγματι είναι κάτοχοι ενός ή πολλών τραπεζικών λογαριασμών στην Ελβετία. Σε αυτή την περίπτωση δεν θα επιβαρυνθούν ούτε με ένα ευρώ επιπλέον φόρο. Απλώς σε περιπτωση που προχωρήσουν σε αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα θα πρέπει να δικαιολογήσουν το πόθεν έσχες. Δηλαδή οι καταθέσεις αυτές να προέρχονται από τα πραγματικά τους εισοδήματα.

Η δεύτερη επιλογή είναι αυτή που θα οδηγήσει σε φορολογία που θα κυμανθεί από 25% έως 32% ανάλογα την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας.Οι ελβετικές αρχές θα καλούν τους Ελληνες καταθέτες ή τους διαχειριστές τραπεζικών λογαριασμών στην περίπτωση των off shore εταιρειών και θα τους θέτουν το ερώτημα αν επιθυμούν να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Οικονομικών το όνομά τους και το ύψος της κατάθεσης που διατηρούν στην Ελβετία. Στην περίπτωση που επιλέξουν να συνεχίσουν να είναι ανώνυμοι ως προς τις ελληνικές αρχές τότε το σχέδιο που ετοιμάζεται θα προβλέπει φορολογία περί το 30% επί του ύψους της συνολικής κατάθεσης.

Το ποσό αυτό θα καταβληθεί άπαξ και στη συνέχεια ο Ελληνας καταθέτεις θα μπορεί να κάνει ότι θέλει τα χρήματά του στην Ελβετία χωρίς έλεγχο. Ομως αν επιλέξει να τα φέρει στην Ελλάδα τότε τον περιμένει έλεγχος πόθεν έσχες ειδικά αν προχωρήσει στην αγορά κάποιου περιουσιακού στοιχείου υψηλής αξίας.

Επίσης, οι ελβετικές αρχές θα συνεχίσουν να φορολογούν με 10% τους τόκους των καταθέσεων και το ποσό αυτό θα το αποδίδουν στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν δηλωθεί ή όχι η κατάθεση.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.