Ολοκληρώθηκε η μεταγωγή του Εφραίμ στον Κορυδαλλό. Στην ίδια πτέρυγα με τον Ιάκωβο Γιοσάκη θα κρατηθεί ο μοναχός. Πλήθος απλών πολιτών, μοναχών και ιερέων έξω από τις φυλακές για συμπαράσταση

Στις φυλακές Κορυδαλλού και σε ειδική πτέρυγα για οικονομικά εγκλήματα βρίσκεται ο ηγούμενος Εφραίμ. ‘Εφυγε από τη ΓΑΔΑ στις 10.05 το πρωί της Τετάρτης, ενώ η άφιξή του στον Κορυδαλλό έγινε σε μόλις 7 λεπτά.

Υποστηρικτές του μοναχού άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς το πρωί της Τετάρτης έξω από την κεντρική πύλη Κορυδαλλού για συμπαράσταση.

Ο ηγούμενος θα κρατηθεί στην 6η πτέρυγα, ενώ είναι η ίδια με αυτή, όπου κρατήθηκε ο κατηγορούμενος ιερέας για οικονομικά εγκλήματα Ιάκωβος Γιοσάκης.

Διανυκτέρευση στην ΓΑΔΑ

Στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διανυκτέρευσε το βράδυ της Τρίτης ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος μεταφέρθηκε εκεί μετά την εμφάνισή του ενώπιον του Εισαγγελέα Εφετών, εν μέσω έντονων επευφημιών από υποστηρικτές του. “Άξιος, άξιος” φώναζαν οι διαδηλωτές έξω από το Εφετείο.

Το ένταλμα προσωρινής κράτησης εκτέλεσε ο Εισαγγελέας Εφετών Κ. Τζαβέλλας παρουσία του συναδέλφου του Αντ. Λιόγα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος μοναχός δεν επικαλέστηκε ενώπιον των δύο Εισαγγελέων πρόβλημα υγείας και έτσι το διατακτικό που εκδόθηκε αφορά την μεταφορά του στις φυλακές Κορυδαλλού.

Στην οδό Λουκάρεως, έξω από το Εφετείο, τον υποδέχτηκαν περίπου 300 άτομα το βράδυ της Τρίτης, κάθε ηλικίας, τα οποία εξέφρασαν την υποστήριξή τους με χειροκροτήματα, πλακάτ και κεριά.

Οι συγκεντρωθέντες, που έκλεισαν την οδό Λουκάρεως, εξέφραζαν την αντίθεση τους στην “άδικη”, όπως την χαρακτήριζαν, απόφαση προφυλάκισης που έλαβαν οι Εφέτες.

Την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο γίνεται συλλογή υπογραφών υπέρ του Εφραίμ, ενώ οι επιθέσεις που δέχθηκε η Δικαιοσύνη δεν έμειναν αναπάντητες από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την υπόθεση και επανέλαβε ότι μέχρι σήμερα δεν έχει παρέμβει ούτε πρόκειται να παρέμβει στη λειτουργία της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης.

Εφραίμ: “Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή”

Την πικρία του για την προφυλάκισή του εξέφρασε ο ηγούμενος Εφραίμ, ο οποίος σύμφωνα με το agioritikovima.gr φέρεται να δήλωσε ότι τον οδηγούν άδικα στη φυλακή.

“Από νέος παραδόθηκα στα χέρια της Παναγίας και πάλι εκεί που πάω παραδίνομαι στα χέρια της Παναγίας, για αυτό και μη φοβάστε. Δεν επιδίωξα ούτε δόξα ούτε ηρωισμούς.

Αν επιδίωκα αυτά δεν θα γινόμουνα μοναχός στο Αγιο Όρος, υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι το Αγιο Όρος και την περιουσία της μονής μας που δημιούργησαν οι προπάτορες μας. Αδίκως οδηγούμαι στη φυλακή” φέρεται να είπε σε μοναχούς.

Νέες αντιδράσεις από το Πατριαρχείο Μόσχας

“Βαθιά ανησυχία” εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος σημειώνει ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007, “την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα”.

Την ελπίδα ότι “η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα”, καθώς και ότι θα είναι “αντικειμενική” η ανακριτική διαδικασία, εξέφρασε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, επαναλαμβάνοντας τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του σε νέες δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην ευρεία κοινή γνώμη της Ρωσίας “δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε”.

Σύμφωνα με τον κ. Γιακιμτσούκ, “στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό”, καθώς και “ως επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθου με τη μέγιστη επιρροή”.

Το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που καλύπτει με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και τη Μόσχα τις εξελίξεις στην υπόθεση, αναφέρεται εκτενώς στις εκκλησιαστικές και πολιτικές αντιδράσεις κατά της σύλληψης του ηγουμένου Εφραίμ, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και πολλά ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνει, δε, ότι “ωστόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Άθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση”.

Μιλώντας στο πρακτορείο “Ιντερφάξ – Ρελίγκια”, ο Γεβγκένι Νικίφοροφ,πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας “Ράντονεζ”, που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό, ανακοίνωσε ότι “οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας”.

 

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.