Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υποστήριξε: «Στο τέλος Απριλίου οι εκλογές»

Από τη βάση οι διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠαΣοΚΝα ξεκαθαρίσει τη θέση του και να ανοίξει τις διαδικασίες για την διαδοχή στο ΠαΣοΚ, ζήτησαν από τον κ. Γ. Παπανδρέου υπουργοί, μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και πολλά από τα λεγόμενα κορυφαία στελέχη του κόμματος, κατά τη διάρκεια μίας δραματικής συνεδρίασης του κεντρικού κομματικού οργάνου. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 4:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης και αποφασίστηκε να αρχίσουν από τη βάση οι διαδικασίες για τη διαδοχή στο Κίνημα.

Στην αρχική του εισήγηση ο κ. Παπανδρέου απέφυγε να θίξει το θέμα της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, έκανε όμως μία μακροσκελή ανασκόπηση της προηγούμενης διετίας και των περιστατικών που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης όμως, το ζήτημα της ηγεσίας και του τρόπου με τον οποίο το ΠαΣοΚ θα προχωρήσεις προς τις εκλογές τέθηκε ευθέως από υπουργούς και φερόμενους ως διεκδικητές της ηγεσίας, όπως οι κκ. Ευ. Βενιζέλος, Α. Λοβέρδος, Μ. Χρυσοχοΐδης και η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου.

Γ. Παπανδρέου: «Θα πράξω το καθήκον μου»

«Θα πράξω το καθήκον μου», είπε κάποια στιγμή ο κ. Παπανδρέου, και στη συνέχεια ο κ. Λοβέρδος κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του κάλεσε τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ να αποσαφηνίσει τη θέση του: «ποιο από όλα τα καθήκοντα;» είπε υπουργός Υγείας και σημείωσε ότι τα λεγόμενα του κ. Παπανδρέου δημιουργούν ασάφεια, η οποία δεν ωφελεί κανέναν.

Ο κ. Βενιζέλος από την πλευρά του, δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο πολιτικός ορίζοντας της Κυβέρνησης έχει πλέον αποσαφηνιστεί και ότι οι εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα, στα τέλη Απριλίου.

Εθεσε δε εν όψει αυτών τα εξής ερωτήματα:
«Στους τρεις μήνες που ακολουθούν έως τη διάλυση της Βουλής, πώς θα διαμορφωθούν οι σχέσεις των τριών κομμάτων; Το ΠαΣοΚ θα αναδέχεται το σύνολο της ευθύνης σα να μην έχει αλλάξει τίποτα; Η ΝΔ θα υποδύεται την αντιπολίτευση κάνοντας ό,τι έκανε στο λεπτό ζήτημα των επικουρικών συντάξεων, δηλαδή μεταφέροντας όλη την ευθύνη στο ΠαΣοΚ; Ο ΛΑΟΣ, μέσω της υπερβολικής στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, θα αφεθεί να αποστασιοποιηθεί από αυτήν;»

Τονίζοντας ότι η συμφωνία για το PSI μπορεί πράγματι να επιτευχθεί, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι το μέλλον της χώρας δεν θα κριθεί μετά τις εκλογές του Απριλίου αλλά τώρα, και πιο συγκεκριμένα από τις 16 Ιανουαρίου και για τις επόμενες δύο ή τρεις εβδομάδες, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διεξαχθεί η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, καθώς όπως τόνισε «δεν υπάρχει δήθεν επαναδιαπραγμάτευση μετά τις εκλογές, αφού θα έχει ψηφιστεί η νέα δανειακή σύμβαση».

Με αφορμή αυτά, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο πολύμηνων διαδικασιών και εσωστρέφειας, γιατί κάτι τέτοιο θα διχάσει το ΠαΣοΚ και την κυβέρνηση. Τόνισε δε ότι «οι λύσεις για το ΠαΣοΚ πρέπει να δοθούν τώρα δημοκρατικά, καταστατικά, με σεβασμό στη βάση, αλλά τώρα».

«Εγώ να ασχολούμαι με την κυβέρνηση και οι άλλοι να φλερτάρουν με το μέλλον;»

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι σέβεται τις ανοιχτές διαδικασίες και μιλώντας για τον εαυτό του, ουσιαστικά δήλωσε «παρών» για την ηγεσία, λέγοντας ότι ανέλαβε το φορτίο του Υπουργού Οικονομικών με διαμορφωμένες τις δύσκολες και δυσάρεστες καταστάσεις. «Το έκανα για λόγους εθνικού καθήκοντος, για να αντέξει η πατρίδα. Για να αντέξει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ και η Κυβέρνηση», είπε ο κ. Βενιζέλος και προσέθεσε: «Και τώρα, πείτε μου τι θέλετε να κάνω. Να ασχοληθούν κάποιοι με την Κυβέρνηση και την διαπραγμάτευση, όπως εγώ που έχω την ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και κάποιοι με την επόμενη μέρα του ΠαΣοΚ; Δεν το βρίσκω σωστό και δίκαιο, κάποιοι να αναλαμβάνουν το βάρος των δύσκολων χειρισμών και αποφάσεων και κάποιοι να φλερτάρουν, υποτίθεται, με το μέλλον. Άρα, σε κάθε περίπτωση, πρέπει η κατάσταση να αποσαφηνιστεί τώρα, με καθαρό τρόπο, καταστατικά οργανωμένο, ευρύτερης αποδοχής, με σεβασμό σε όλους, χωρίς να χρειάζεται κανείς να πιεστεί ή να εκβιαστεί».

Ρέππας: «Χωρίς νέα δέσμευση των κομμάτων, δεν στέκεται κυβέρνηση»

Ο υπουργός Μεταφορών κ. Δ. Ρέππας από την πλευρά του, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα τρία βασικά ζητήματα: το PSI, η δανειακή σύμβαση και το νέο πρόγραμμα. Εν όψει αυτών, τα οποία κρίνουν όλες τις περαιτέρω εξελίξεις, ο κ. Ρέππας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει δημοσίως να περιγράψει μα σαφήνεια και αναλυτικά, τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα της επόμενης περιόδου και να ζητήσει τη δέσμευση των κομμάτων για την υλοποίησή του. Αν δεν υπάρξει τέτοια συμφωνία και των τριών κομμάτων, κατά τον κ. Ρέππα, δεν μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση και συνεπώς η προσφυγή στις κάλπες θα είναι αναπόδραστη εξέλιξη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠαΣοΚ.

Ο υπουργός Μεταφορών πάντως, δεν μίλησε πιο συγκεκριμένα για το θέμα της ηγεσίας στο ΠαΣοΚ, αν και επανέλαβε την πρότασή του για την δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού κέντρου, τονίζοντας ότι οι διαδικασίες θα πρέπει να γίνουν με προσφυγή στη βάση του κόμματος και «όχι με φεουδάρχες και κομματάρχες».

Διαμαντοπούλου: «Αυτοδιάλυση και επανίδρυση»

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου κάλεσε τον κ. Παπανδρέου να «διευκρινίσει με σαφήνεια τις προθέσεις του για τον προσωπικό του ρόλο ώστε ο καθένας, τουλάχιστον σε ό,τι με αφορά, να εκτιμήσει τη στάση του».

Ζήτησε να ανοίξουν οι διαδικασίες σύμφωνα με το καταστατικό, με τρόπο που η διαδικασία θα οδηγεί «σε μία διακήρυξη για τη διάσωση της χώρας με βάση το πολιτικό πλαίσιο της εθνικής κυριαρχίας, της δημοκρατίας και της ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη και φυσικά τη νέα ηγεσία που θα υλοποιήσει τα παραπάνω».

Η κυρία Διαμαντοπούλου υπογράμμισε ότι η παράταξη «έχει υποστεί συντριπτικό κάταγμα στην ιδεολογία και στην πολιτική της» και προσέθεσε ότι «έχουμε ψηφίσει μέτρα για την εθνική σωτηρία και έχουμε υπογράψει για αντίστοιχα στο μέλλον τα οποία όμως έχουν πλέον απέναντι το σύνολο της κοινωνίας».

Με βάση αυτά, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν αρκεί απλά η αλλαγή ηγεσίας, πόσο μάλλον όταν το σύνολο των στελεχών έχουν συμμετάσχει ο καθένας με τις απόψεις τις ικανότητες και τις επιδόσεις του όλη την προηγούμενη περίοδο». Μίλησε πάντως για το τρίπτυχο «Νέα ηγεσία – πολιτικό πλαίσιο – σαφείς στόχοι», προσθέτοντας ότι απαιτούνται και πολλά νέα πρόσωπα από τις δυνάμεις της κοινωνίας και της παραγωγής, τα οποία μπορούν να δώσουν δύναμη «στον πολιτικό φορέα που εξέφραζε και πρέπει να εκφράζει το δυναμικό Κέντρο και την υπεύθυνη Αριστερά. Αυτό μπορεί να σημαίνει αυτοδιάλυση και επανίδρυση, ευρύτερες συμμαχίες, σε καμία περίπτωση όμως αυτό που ζούμε σήμερα». Κατά την κυρία Διαμαντοπούλου πάντως, οι υπουργοί οφείλουν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης.

Λοβέρδος: «Νέος πρόεδρος με αδάπανες διαδικασίες»

Ο κ. Λοβέρδος άσκησε στην εισήγησή του κριτική στην κυβέρνηση Παπαδήμου, λέγοντας μεταξύ των άλλων για το θέμα της ανάπτυξης και της αξιοποίησης του ΕΣΠΑ ότι αν η κυβέρνηση Παπαδήμου συνεχίσει να μην κάνει κάτι επ’ αυτού και χαθεί το πρώτο 4μηνο, θα χαθεί και το πρώτο μετεκλογικό 4μηνο και έτσι θα χαθεί όλη η χρονιά. «Η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει κι άλλο κρίσιμο χρόνο», είπε ο κ. Λοβέδρος και συμπλήρωσε: «ο Πρωθυπουργός έχει την ευθύνη να οργανώσει την κυβέρνησή του, βασισμένος σε δύο Κυβερνητικές Επιτροπές υπό την προεδρία του, για το ΕΣΠΑ και την ανταγωνιστικότητα, προκειμένου να προχωρήσουμε. Οι προϋποθέσεις της ανάπτυξης δεν έρχονται μόνες τους. Δεν έρχονται με πολιτικολογίες, γενικότητες, μεγαλεπήβολα σχέδια, με την εκπόνηση μελετών και τις λοιπές φλυαρίες».

Ως προς το θέμα της ηγεσίας του ΠαΣοΚ, ο κ. Λοβέρδος, είπε ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικές και μακροχρόνιες εσωκομματικές διαδικασίες. Τόνισε όμως, ότι το ΠαΣοΚ δεν μπορεί να προχωρήσει προς τις βουλευτικές εκλογές χωρίς να έχουν οι πολίτες τη δυνατότητα να ασκήσουν το δικαίωμα τους και να επιλέξουν τον νέο Πρόεδρο του ΠαΣοΚ.

Εν όψει αυτών, ο κ. Λοβέδρος πρότεινε ως χρόνο ολοκλήρωσης των διαδικασιών τον Φεβρουάριο «ή όποτε άλλοτε κριθεί σκοπιμότερο» και την διενέργεια της τριήμερης εσωκομματικής διαδικασίας με λιτές και αδάπανες διαδικασίες για ανάδειξη Προέδρου, προ των βουλευτικών εκλογών. Σύμφωνα με την πρόταση του κκ. Λοβέρδου δεν θα πρέπει να γίνει καμία περιοδεία, θα πρέπει να γίνει χρήση του Διαδικτύου για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαλόγου και οι εμφανίσεις στην τηλεόραση να οριστούν μόνο για τις τελευταίες τρεις ημέρες προ των εκλογών από τη βάση.
Παράλληλα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου να εγγυηθεί την πορεία προς την ανάδειξη του νέου Προέδρου και «να βοηθήσει στις επόμενες εκλογές και μετά από αυτές, ώστε να αποκλειστούν εκφυλιστικά φαινόμενα σε περίπτωση εκλογικής ήττας».

Χρυσοχοΐδης: «Δεν μας ταιριάζει το μετέωρο βήμα του πελαργού»

Ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης από την πλευρά του, πρότεινε την λύση των εσωκομματικών εκκρεμοτήτων, προς μία καθαρή κατεύθυνση που «αυτοκριτικά, με θάρρος και αποφασιστικότητα θα παράγουμε και θα προτείνουμε στους πολίτες και την κοινωνία».

Όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, «δεν μπορούμε στην πιο κρίσιμη, κατά κοινή ομολογία, περίοδο της μεταπολιτευτικής περιόδου, να αφήνουμε την κοινωνία χωρίς στίγμα, χωρίς πρόταση εδώ και τώρα, για το τι έγινε, που είμαστε, πως θα προχωρήσουμε. Δεν ταιριάζει στο ΠαΣοΚ και δεν είναι στο πολιτικό του κύτταρο, το μετέωρο βήμα του πελαργού».

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.