Να “μαζέψει” τις δηλώσεις του περί εμπλοκής των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας σε εμπρησμούς ελληνικών δασών στα μέσα της δεκαετίας του ’90 επιχειρεί σήμερα ο Μεσούτ Γιλμάζ, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας κάνει λόγο για παρερμηνεία και υποστηρίζει ότι οι αναφορές του αφορούσαν σε πυρκαγιές στα τουρκικά παράλια του Αιγαίου και όχι στην Ελλάδα.

Σε δήλωση που έκανε στο αεροδρόμιο, αναχωρώντας για τις ΗΠΑ, ο Μεσούτ Γιλμάζ ανέφερε: “Οι Έλληνες φίλοι μας βιάστηκαν να αντιδράσουν. Αυτό που εννοούσα στη συνέντευξη αφορούσε πυρκαγιές που έγιναν στην Τουρκία, πυρκαγιές που έγιναν στη δεκαετία του ’90 και ήταν πολύ μεγάλες. Υπήρχαν κάποιες πληροφορίες και αξιολογήσεις που συνέδεαν την Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών με αυτές τις πυρκαγιές κι εγώ είπα ότι δεν θα ήταν σωστό να δημοσιοποιηθούν αυτές οι πληροφορίες, εφόσον δεν μπορούν να αποδειχτούν, διότι θα έβλαπταν τις σχέσεις μας με την Ελλάδα. Γι’ αυτό τόνισα ότι πρέπει να συγκαταλέγεται στα κρατικά μυστικά. Η υπόθεση έχει διαστρεβλωθεί τελείως στο βωμό του εντυπωσιασμού”.

Αντίδραση υπήρξε και από τον Τούρκο υπουργό Δασών και Υδάτων, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η υπηρεσία του δεν είχε καμία ανάμιξη. Ο Ενβέρ Αϊσεβέρ είπε πως είναι ένα θέμα που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος και δήλωσε: “Η περίοδος 1994-1997 είναι αυτή κατά την οποία είχαν γίνει οι περισσότερες πυρκαγιές στα παράλια της Μεσογείου. Με αυτήν συμπίπτει και η περίοδος που αναφέρει ο Γιλμάζ. Θα πρέπει να ερευνηθεί.”

Η εφημερίδα “ΕΘΝΟΣ” αναδημοσιεύει σήμερα το πρωτοσέλιδό της στις 29 Νοεμβρίου 1996, όταν αποκάλυπτε τα αποτελέσματα έρευνας αμερικανών εμπειρογνωμόνων, που είχαν κληθεί από το υπουργείο Γεωργίας έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές στην πεντέλη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρξε αναμφισβήτητα εμπρησμός, ενώ η έκθεση μεταξύ άλλων αναφέρει: “Οι αλλεπάλληλες καθημερινές αλλά και πολυήμερες πυρκαγιές στην Πεντέλη από 10 έως 20 Ιουλίου 1996, το είδος της φωτιάς και άλλα ευρήματα, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι φωτιές οφείλονται σε έργο εμπρηστών, που δεν συναντάται ανάμεσα στους τρόπους δράσης των οικοπεδοφάγων”.

Ο απόστρατος αξιωματικός, Σάββας Καλεντερίδης, θυμίζει ότι η εθνικιστική τουρκική εφημερίδα “Turkiye” είχε κάνει το 1996 πρωτοσέλιδο με τον τίτλο “Έλληνες καταλάβατε ;” αναφερόμενη στις πυρκαγιές, ενώ ταυτόχρονα επιβεβαιώνει πως η ελληνική πλευρά κατέγραφε τη διετία 1995 – 1997 αφίξεις Τούρκων, που έμεναν για λιγότερο από 24 ώρες σε νησιά του Αιγαίου και όταν αποχωρούσαν οι πυρκαγιές είχαν ήδη ξεσπάσει.

Ο πρώην υφυπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, έκανε λόγο για ισχυρές ενδείξεις, χωρίς όμως να βρεθούν ποτέ αποδείξεις, δράσης Τούρκων πρακτόρων πίσω από πυρκαγιές στην Ελλάδα τη δεκαετία του ’90.

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο με μακρά θητεία στο ανατολικό Αιγαίο, αντιστράτηγος ε.α., Μηνάς Ρασούλης.

Νεότερες αντιδράσεις από ελληνικής πλευράς

Το υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του αναφέρει πως μετά από εντολή του υπουργού Σταύρου Δήμα ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Τουρκίας του ΥΠΕΞ, πραγματοποίησε διάβημα στην επιτετραμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα αναφορικά με τις δηλώσεις Γιλμάζ.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων: “Ασχέτως της απόπειρας ανασκευής τους από τον κ. Γιλμάζ, ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων αυτών και των αντίστοιχων αναφορών που έχουν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, καθώς και σχετική ενημέρωση της ελληνικής πλευράς για κάθε συναφές στοιχείο. Τονίσθηκε δε, ότι ενόσω οι εν λόγω πληροφορίες παραμένουν αδιερεύνητες, δηλητηριάζουν την κοινή γνώμη και υπονομεύουν τις προσπάθειες οικοδόμησης σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο λαών.”

Οι καταγγελίες Γιλμάζ προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, ο οποίος ζήτησε την ανάσυρση όλων των δικογραφιών που έχουν σχηματιστεί για εμπρησμούς δασών τα έτη 1995 – 1997 στις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας και έχουν τεθεί στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της ΝΔ Πάνος Παναγιωτόπουλος δηλώνει ότι η προσπάθεια του Γιλμάζ να ανασκευάσει “είναι το λιγότερο αστεία”, γι’ αυτό και -όπως σημειώνει- “περισσότερο επιβεβαιώνει, παρά διαψεύδει, την αλήθεια των καταγγελιών που έκανε”. Ο κ. Παναγιωτόπουλος κάνεο λόγο για “επιτακτικό καθήκον” της κυβέρνησης Ερντογάν “να ερευνήσει τις αποκαλύψεις Γιλμάζ και να φέρει στο φώς όλα τα στοιχεία που θα προκύψουν”, καθώς και “να αποκαταστήσει τη βαρύτατη ζημία που προκλήθηκε σε βάρος της χώρας μας”.

Το ΚΚΕ τονίζει ότι “οι αποκαλύψεις Γιλμάζ επιβεβαιώνουν ότι η δράση μυστικών υπηρεσιών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη είναι μια συνηθισμένη πρακτική που οι κυβερνήσεις κρύβουν απ’ τους λαούς”.

Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Ι. Κοραντής κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς κ. Δήμα και Παπουτσή, στην οποία σημειώνει ότι “16 χρόνια μετά τις φοβερές πυρκαγιές στη Σάμο, Ικαρία, Χίο, Ρόδο ως και στην Αττική και αλλού, τα λεχθέντα από τον κ. Γιλμάζ έρχονται να επιβεβαιώσουν όλες τις πληροφορίες, στοιχεία και υποψίες, την εποχή εκείνη, για τουρκικό δάκτυλο στους ανωτέρω εμπρησμούς, τις οποίες οι ότε ελληνικές Κυβερνήσεις δεν μπόρεσαν ή δεν θέλησαν να αξιοποιήσουν”.

Ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, ο οποίος σημειώνει ότι “είναι αδιανόητο κράτη που επιθυμούν να ενταχθούν στην ΕΕ να συμπεριφέρονται ως παρανοϊκοί εγκληματίες” και προσθέτει πως “μετά και την ομολογία Γιλμάζ, η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει να ξεκινήσει δικαστικές διαδικασίες διερεύνησης αυτών των καταγγελιών”.

Η Δημοκρατική Αριστερά επισημαίνει: “Η κυβέρνηση πρέπει να αξιώσει και η Τουρκία να δώσει εξηγήσεις και στοιχεία για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από τις μυστικές υπηρεσίες της. Η αναδίπλωση του κ. Γιλμάζ δεν πείθει. Το ζήτημα παραμένει ιδιαίτερα σημαντικό και για τα δικαιώματα της Ελλάδας και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.”

MEGA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.