Σταθερά υψηλά – σε επίπεδα ρεκόρ – βλέπουν τα επιτόκια των καταθέσεων, τουλάχιστον για τους πρώτους μήνες του 2012, τραπεζίτες αλλά και αναλυτές. Σήμερα, ακόμη και σε μεγάλες τράπεζες μπορεί κανείς να βρει αποδόσεις της τάξης του 4%-4,5%, ενώ στις μικρότερες ο πήχυς των επιτοκίων έχει εκτιναχθεί ακόμη και στο 6,5% για ποσά που ξεκινούν από 30.000 ευρώ. Αν μάλιστα πρόκειται για μεγαλοκαταθέτες με οικονομική επιφάνεια της τάξης των 500.000 ή του ενός εκατομμυρίου ευρώ, οι αποδόσεις εκτινάσσονται ξεπερνώντας ακόμη και το 7%.

Παράλληλα, ιδιαίτερα δημοφιλείς είναι και οι κλιμακωτές καταθέσεις, οι οποίες συνδυάζουν τις υψηλές αποδόσεις με την πιο εύκολη πρόσβαση στα χρήματα. Σε αυτή την περίπτωση, για κάθε μήνα που ο πελάτης μένει «πιστός» στην τράπεζα το επιτόκιο ανεβαίνει, φτάνοντας ακόμη και το 10% για συγκεκριμένους μήνες – συνήθως στη λήξη της κατάθεσης.
Επιπλέον, ειδικά για τις γιορτές, οι τράπεζες διαθέτουν ειδικά καταθετικά προγράμματα με «μποναμά», στα οποία διπλασιάζουν τους τόκους του Δεκεμβρίου ή επιτρέπουν στους πελάτες τους να προεισπράξουν τους τόκους μέσα στις γιορτές, έχοντας έτσι επιπλέον εισόδημα.

Και για μικρά βαλάντια. Παρά την πτώση των επιτοκίων του ευρώ, οι αποδόσεις στις καταθέσεις παραμένουν στα ύψη καθώς οι τράπεζες επιδιώκουν να διατηρήσουν το μερίδιό τους στη διαρκώς συρρικνούμενη «πίτα» των χρημάτων. Ετσι, παρά το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα επιτόκια είναι απαγορευτικά και μη βιώσιμα, θα συνεχίσουν να προσφέρουν υψηλές αποδόσεις και μέσα στο 2012 – για όσο χρονικό διάστημα τουλάχιστον θα είναι αποκλεισμένες από τη διατραπεζική αγορά.
Μάλιστα, σε σχέση με το παρελθόν, τις υψηλές αποδόσεις μπορούν να αξιώσουν πλέον και πελάτες τραπεζών με (σχετικά) μικρά βαλάντια, καθώς ακόμα και για καταθέσεις ύψους 5.000 ή και 10.000 ευρώ οι τράπεζες κάνουν ιδιαίτερα δελεαστικές προτάσεις.

Οχι στο σπίτι. Την ίδια στιγμή πάντως οι τραπεζίτες συμβουλεύουν όλους τους πελάτες τους να μη «σηκώνουν» χρήματα με σκοπό να τα κρύψουν στο σπίτι τους. Η έκρηξη της εγκληματικότητας αλλά και τα εξελιγμένα «εργαλεία» που έχουν στα χέρια τους οι σπείρες των κακοποιών – μέσω των οποίων μπορούν να βρουν τις κρυψώνες των χρημάτων – κάνουν τη συγκεκριμένη κίνηση ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη. Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η πρακτική αυτή θέτει σε μεγάλο κίνδυνο όσους μεταφέρουν χρήματα σπίτι τους, καθώς οι πιθανότητες να πέσουν θύματα ληστείας – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – είναι σημαντικές, ενώ η ύπαρξη χρημάτων στο σπίτι είναι περισσότερο πηγή ανασφάλειας παρά ασφάλειας.

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ∆ΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥ ΕΠΙΤΟΚΙΟΥ ΕURIBOR ΣΕ ΜΟΡΦΗ pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.