ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Νέα δεδομένα στον επενδυτικό χάρτη φέρνει το 2012. Η κρίση, η μεταβλητότητα και η ταχύτητα των εξελίξεων έχουν αλλάξει άρδην τους βασικούς κανόνες για τις αποταμιεύσεις και τις επενδύσεις. Αναλυτές, χρηματιστές και τραπεζίτες προειδοποιούν πλέον ότι συμβουλές και στρατηγικές που είχαν εφαρμογή σε κανονικές περιόδους αποδεικνύονται άχρηστες, ενδεχομένως και επικίνδυνες στο νέο περιβάλλον.

Ετσι, προτείνουν 10 νέους επενδυτικούς κανόνες για το 2012, προκειμένου οι υποψήφιοι επενδυτές να καταφέρουν να επιβιώσουν αλλά και να κερδίσουν στις νέες συνθήκες.

Η διακράτηση είναι επικίνδυνη. Οι εποχές που αγοράζαμε μετοχές, ομόλογα ή αμοιβαία και τα «ξεχνάγαμε», έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Οι εξελίξεις στις αγορές είναι τόσο έντονες και γοργές, ώστε ο επενδυτής πρέπει να βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση κάνοντας άμεσες και δραστικές αλλαγές στο χαρτοφυλάκιό του όταν αλλάζουν τα δεδομένα στις αγορές ή σε συγκεκριμένους κλάδους.

Η διασπορά κεφαλαίων δεν αρκεί. Η κρίση έχει χτυπήσει εξίσου τις μετοχές, τα ομόλογα, τα αμοιβαία κεφάλαια και τα νομίσματα αποδεικνύοντας ότι η διασπορά δεν είναι αντίμετρο ικανό ώστε να εξασφαλίσει κάποιος τα χρήματά του. Για να κοιμάται ήσυχος, απαιτείται συχνός έλεγχος των επενδύσεων και ενεργητική διαχείριση ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς.

Η χαμηλή τιμή των μετοχών δεν σημαίνει ότι συμφέρουν. Δεκάδες μετοχές αυτή τη στιγμή διαπραγματεύονται κοντά στα ιστορικά χαμηλά τους στο Χρηματιστήριο. Μπορεί οι τιμές να φαντάζουν δελεαστικές, όμως πολλές από τις εταιρείες είτε δεν θα επιβιώσουν από την κρίση, είτε θα συγχωνευθούν ή θα κάνουν αρκετά χρόνια για ανακάμψουν. Συνεπώς, το φθηνό δεν σημαίνει αναγκαστικά και συμφέρον.

Παρακολουθήστε στενά τα επιτόκια. Μέσα στο 2011 τα επιτόκια του ευρώ ανέβηκαν δύο φορές και έπεσαν άλλες δύο. Οσοι κατάφεραν να αξιοποιήσουν τη μεταβλητότητα αυτή, σε δάνεια και επενδύσεις, βγήκαν κερδισμένοι. Και μέσα στο 2012, αναμένεται κινητικότητα στον τομέα αυτόν, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρίες για όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις.

Επεκτείνετε τους επενδυτικούς σας ορίζοντες. Σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία, οι επενδύσεις πρέπει αντίστοιχα να είναι διεθνείς. Μετοχές σε ξένα χρηματιστήρια, αμοιβαία κεφάλαια, ομόλογα άλλων χωρών, ακόμα και νομίσματα είναι κάποια από τα νέα όπλα στη φαρέτρα των επενδυτών που αναζητούν ευκαιρίες ανά την υφήλιο και δεν περιορίζονται στα στενά γεωγραφικά όρια της ελληνικής οικονομίας.

Παρακολουθήστε τις πολιτικές εξελίξεις. Πρωταρχικό ρόλο στην εξέλιξη της κρίσης παίζουν οι δηλώσεις και οι αποφάσεις των πολιτικών. Μια φράση από τα χείλη της Μέρκελ, του Σαρκοζί ή του Ομπάμα είναι ικανή να φέρει τα πάνω κάτω στις αγορές αλλάζοντας το κλίμα και οδηγώντας σε βίαιη άνοδο ή πτώση. Συνεπώς, οι όποιες επενδυτικές αποφάσεις πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και την πολιτική συγκυρία.

Στοχεύσατε στο σταθερό εισόδημα. Οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος κερδίζουν έδαφος σε περιόδους ανασφάλειας και, κατά συνέπεια, δέχονται τις μικρότερες πιέσεις λόγω κρίσης. Μετοχές που παραδοσιακά δίνουν υψηλό μέρισμα, προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου και εγγυημένης απόδοσης, ακόμη και αποταμιευτικά προϊόντα, εξασφαλίζουν σταθερή ροή χρημάτων και ασπίδα προστασίας στην αρνητική συγκυρία.

Βάλτε συγκεκριμένους επενδυτικούς στόχους. Η κρίση είναι η χειρότερη εποχή για… απληστία. Αν θέλετε να βγείτε κερδισμένοι επιλέξτε συγκεκριμένους, ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους για το προσεχές διάστημα. Αν τους εκπληρώσετε, επανακαθορίστε τη στρατηγική σας με τα τότε δεδομένα και μην εμπλακείτε στο κυνήγι δεικτών και αποδόσεων χάνοντας την αίσθηση των πραγματικών στόχων.

Θεσπίστε συγκεκριμένους κανόνες πώλησης πριν αγοράσετε. Πριν επενδύσετε, υπολογίσετε πόσα χρήματα μπορείτε πραγματικά να χάσετε και βάλτε συγκεκριμένα όρια και κανόνες. Η κρίση συνεπάγεται μεγάλους κινδύνους και ειδικά αν ασχοληθεί κανείς με παράγωγα και μόχλευση είναι πολύ εύκολο να χάσει ολόκληρο το κεφάλαιό του ή και ακόμη παραπάνω. Χρειάζονται, λοιπόν, κανόνες αλλά και σιδηρά πειθαρχία για να τους τηρήσει ο επενδυτής.

Μη διστάσετε να αντιγράψετε επενδυτικές στρατηγικές. Σε αυτή την κρίση είναι προφανές ότι οι μεγάλες επενδυτικές εταιρείες και πολλά funds κερδίζουν δισεκατομμύρια. Πολλές φορές, έχουν αρκετά κεφάλαια για να στρέψουν τις αγορές προς το συμφέρον τους. Δεν είναι ντροπή, λοιπόν, να ακολουθεί κανείς κατά πόδας τις κινήσεις τους παρακολουθώντας τις επενδύσεις τους και αντιγράφοντας τις τοποθετήσεις που κάνουν.

Δημήτρης Πεφάνης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.