Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε «Γρεβενιώτης»

Μαγειρέψτε γαλοπούλα με γέμιση

Δεκέμβριος 25th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Το κλασσικότερο οικογενειακό πιάτο για τα Χριστούγεννα, είναι η γαλοπούλα με τη γέμιση. Από τις παραλλαγές που γνωρίζουμε αυτή είναι η πιο διαδεδομένη.

Συστατικά:
Μια γαλοπούλα 3- 4 κιλά
4-5 φρέσκα κρεμμύδια
1 φλυτζάνι ρύζι
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
Άνιθο
200 γρ.κουκουνάρι (προαιρετικά)
200 γρ. συκωτάκια κοτόπουλου
Τα συκωτάκια της γαλοπούλας
6-8 κάστανα, βρασμένα και καθαρισμένα
Αλάτι
Πιπέρι

Οδηγίες:
Για τη γέμιση:
Ψιλοκόβουμε τα συκωτάκια της γαλοπούλας, τα συκωτάκια του κοτόπουλου και τα σωτάρουμε σε 4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, αλάτι, πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι, τον άνιθο, το κουκουνάρι και τα κάστανα. Σβήνουμε με ένα φλιτζάνι λευκό κρασί. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και βγάζουμε από το μάτι.
Για τη γαλοπούλα:
Πλένουμε τη γαλοπούλα, την αλατοπιπερώνουμε, την αλοίφουμε με 4 κουταλιές ελαιόλαδο, λεμόνι και μουσταρδα και εν συνεχεία προσθέτουμε με ένα κουτάλι στην κοιλιά της την γέμιση. Τη ράβουμε και την ψήνουμε σε μέτριο φούρνο, σε βαθύ ταψί με λάδι λεμόνι και 2 ποτήρια νερό. Την σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° C τόση όσο είναι και τα κιλά της. (2 ½ κιλά – 2 ½ ώρες). Αν θέλουμε προσθέτουμε και πατάτες και 2 ποτήρια νερό 1 ώρα και 45 λεπτά πριν ολοκληρωθεί το ψήσιμο.

Νικόλας Γεωργιακώδης

This entry was posted on Κυριακή, Δεκέμβριος 25th, 2011 at 09:16 and is filed under Χωρίς κατηγορία. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply