Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

O Deliveras έγινε “Γρεβενιώτης”

Η γυναίκα στον αραβικό κόσμο

Δεκέμβριος 23rd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Είναι τρομακτικό να το βλέπεις. Αιγύπτιοι στρατιώτες να ξυλοκοπούν με αγριότητα μια γυναίκα, στη συνέχεια να της βγάζουν τα ρούχα και να φαίνεται το σουτιέν της, ενώ ένας άλλος την κλωτσάει με δύναμη στο στήθος.

Η παραπάνω εικόνα από τις διαδηλώσεις της 17ης Δεκεμβρίου κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και στα ΜΜΕ όλου του κόσμου, και είχε ως αποτέλεσμα μια μεγαλειώδη πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε χθες στο Κάιρο με τη συμμετοχή χιλιάδων οργισμένων γυναικών.

Όλα όσα είδε ο κόσμος στο εν λόγω βίντεο δεν αποτελούν καμία έκπληξη. Η βία εναντίον των γυναικών είναι σύνηθες φαινόμενο τόσο στην Αίγυπτο, όσο και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο. Οι γυναίκες εκεί πέφτουν θύματα βίας μέσα και έξω από το σπίτι.

Στις περισσότερες αραβικές χώρες δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τη γυναίκα από την οικογενειακή βία, τον συζυγικό βιασμό, ή ακόμη και τον φόνο αν αυτή «ατιμάσει» την οικογένειά της. Ο λόγος, αλλά και η μαρτυρία της γυναίκας αξίζουν το μισό αυτών του ανδρός. Για αυτό και οι περισσότερες κακοποιημένες αποφεύγουν να καταγγείλουν τη βία εναντίον τους στις αρμόδιες αρχές.

Το αποτέλεσμα είναι να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για τη βία εναντίον των γυναικών στον αραβικό κόσμο. Υπάρχουν όμως μελέτες που βασίζονται σε συνεντεύξεις.

Μια τέτοια του 2008, από το Αιγυπτιακό Κέντρο των Γυναικείων Δικαιωμάτων αποκάλυψε πως το 83% των γυναικών της χώρας είχαν παρενοχληθεί σεξουαλικά, και το 50% παρενοχλείται καθημερινά.

Σύμφωνα με μια εργασία του πανεπιστημίου του Κατάρ του 2007, το 63% των φοιτητριών ήταν θύματα σωματικής βίας. Μια αντίστοιχη μελέτη του 2009 για τη Λωρίδα της Γάζας, κατέληγε στο συμπέρασμα ότι το 52% των εκεί γυναικών είχαν πέσει θύμα συστηματικής σωματικής βίας, ενώ το 14% σεξουαλικής.

Λέγεται συχνά ότι τα αραβικά κράτη δεν μπορούν να προοδεύσουν ή να γίνουν οικονομικά ανταγωνιστικά στον διεθνή τομέα, όσο περιορίζουν τα δικαιώματα του μισού τους πληθυσμού. Οι γυναίκες δεν μπορούν να συνεισφέρουν στη δημόσια ζωή, εφόσον τους απαγορεύεται η είσοδος σε δημόσιους χώρους.

Χθες, οι Αιγύπτιες ενώθηκαν στο Κάιρο, εξορκίζοντας τον φόβο τους. Ίσως οι αδελφές τους στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

 

Bloomberg

This entry was posted on Παρασκευή, Δεκέμβριος 23rd, 2011 at 13:30 and is filed under ΓΥΝΑΙΚΑ, ΚΟΣΜΟΣ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply