Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυξήσεις-φωτιά στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Δεκέμβριος 21st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Μεγάλες είναι οι ανατιμήσεις στο τέλος υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και η αύξηση από 11 έως 15% που θα καταβάλουν, από 1ης Ιανουαρίου 2012, οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος όπως αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Τις επόμενες ημέρες, αναμένονται οι τελικές αποφάσεις για τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που θα ισχύσουν επίσης από 1ης Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η ΔΕΗ έχει ζητήσει ανατιμήσεις τουλάχιστον κατά 15 % και η ΡΑΕ γνωμοδοτεί για μέση αύξηση 11% – 12 %. Ωστόσο, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την κυβέρνηση και αναμένεται να περιλαμβάνει διαφορετικές επιβαρύνσεις ανά κατηγορία καταναλωτών και με κοινωνικά κριτήρια.

Σε ό,τι αφορά το τέλος ΑΠΕ, η χρέωση για τους οικιακούς καταναλωτές θα διαμορφωθεί, από 1ης Ιανουαρίου, στα 5,99 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 1,95 ευρώ που ισχύει τώρα. Το τέλος ΑΠΕ είναι μία από τις πηγές χρηματοδότησης της παραγωγής «πράσινης» ενέργειας (από αιολικά, φωτοβολταϊκά κλπ.). Σημειώνεται ότι στην εισήγηση του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας προβλέπονταν ακόμη μεγαλύτερες ανατιμήσεις, προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα που έχει δημιουργηθεί στο λογαριασμό των ανανεώσιμων πηγών, το οποίο – σύμφωνα με τη ΡΑΕ – στο τέλος του 2011 θα διαμορφωθεί στα 194,7 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα προβλέπεται μεταξύ άλλων να καλυφθεί με την εκχώρηση μέρους των εσόδων από το τέλος υπέρ της ΕΡΤ που περιλαμβάνεται επίσης στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και με την επιβολή έκτακτου τέλους ύψους 2 ευρώ ανά μεγαβατώρα στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή, για το οποίο το σωματείο «Σπάρτακος» της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή του.

Αναλυτικά, ανά κατηγορία καταναλωτών, το τέλος ΑΠΕ διαμορφώνεται ως εξής: υψηλή τάση 2,96 ευρώ ανά μεγαβατώρα (από 1,04 ευρώ), αγροτική χρήση στη μέση τάση 2,29 ευρώ (από 0,74 ευρώ), λοιπές χρήσεις στη μέση τάση 5,35 ευρώ (από 1,69 ευρώ), αγροτική χρήση χαμηλή τάση 2,96 ευρώ (από 0,9 ευρώ), οικιακή χρήση χαμηλή τάση 5,99 ευρώ (από 1,95 ευρώ) και λοιπές χρήσεις.

Κατά 1,5 ευρώ αυξάνεται η μέση μηνιαία επιβάρυνση των νοικοκυριών εξαιτίας της αύξησης του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών που αποφάσισε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, σύμφωνα με τους φορείς της αγοράς ΑΠΕ.

Σε κοινή ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι των παραγωγών «πράσινης» ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά, βιομάζα, κ.α.) υποστηρίζουν ακόμη ότι το τέλος ΑΠΕ όπως υπολογίζεται σήμερα καταλήγει να επιδοτεί το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από συμβατικά καύσιμα επειδή δεν αναγνωρίζεται η συνεισφορά των ανανεώσιμων πηγών στη συγκράτηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας. Αναφέρουν, ακόμη, ότι η αναπροσαρμογή που αποφασίστηκε κατέστη εξαιτίας του ελλείμματος ρευστότητας του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που απειλούσε με κατάρρευση το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και που πλέον αντιμετωπίζεται με βιώσιμο τρόπο.

 

www.enet.gr

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 21st, 2011 at 11:15 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply