…τα μέτωπα με τους πρώην απειλούν τον Παπαδήμο

Δυσκόλα για το ΠαπαδήμοΜέρα με τη μέρα αυξάνονται τα κρούσματα ασυνεννοησίας μεταξύ των υπουργών και οι συγκρούσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης για θέματα άμεσης κυβερνητικής δραστηριότητας, που συνηγορούν στην άποψη ότι η τρικομματική κυβέρνηση Παπαδήμου είναι εξαιρετικά δύσκολο να μακροημερεύσει, παρά τα αρχικά χρονοδιαγράμματα και τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της χώρας.

Δυσκόλα για το Παπαδήμο
Οι υπουργοί, όπως φάνηκε και στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, αλλά και από δημόσιες δηλώσεις αρκετών εξ αυτών με τις οποίες ακυρώνουν στην πράξη νομοσχέδια και ρυθμίσεις των προκατόχων τους, δείχνουν ότι το μόνο που σκέφτονται είναι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση και το μέλλον το δικό τους και των κομμάτων τους.

1) Η κόντρα στο προχθεσινό υπουργικό συμβούλιο για την αποτυχία του μέτρου της εφεδρείας στους δημοσίους υπαλλήλους ήταν το κερασάκι στην τούρτα του αδιεξόδου και οι αιχμές των υπουργών δεν ήταν τίποτε άλλο παρά προφάσεις εν αμαρτίαις. Κι αυτό γιατί την ίδια στιγμή που ασκούσαν κριτική στον αρμόδιο υπουργό για αποτυχία, την οποία και ο ίδιος παραδέχθηκε, ζητούσαν παράλληλα να εξαιρεθούν από το μέτρο οι υπάλληλοι στα δικά τους υπουργεία. Επί παραδείγματι, ο υπουργός Υποδομών Μ. Βορίδης έχει ζητήσει την εξαίρεση των οδηγών στις συγκοινωνίες, η Αννα Διαμαντοπούλου την εξαίρεση των εκπαιδευτικών, ενώ την εξαίρεση υπαλλήλων από τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών έχουν ζητήσει οι αντίστοιχοι υπουργοί Δ. Αβραμόπουλος και Σ. Δήμας. Ο αρμόδιος υπουργός Δημ. Ρέππας χθες σε συζήτηση με τους δημοσιογράφους άφησε αιχμές κατά των συναδέλφων του υποστηρίζοντας ότι αν και ζητούν εξαιρέσεις και λένε «εγώ δεν μπορώ να δώσω κανέναν για εφεδρεία» δεν καταθέτουν εναλλακτικές προτάσεις.

2)Ο Δημ. Ρέππας, που είναι εκ των υποστηρικτών του Γ. Παπανδρέου, δέχτηκε επίθεση στο υπουργικό μεταξύ άλλων κι από τους Ανδρέα Λοβέρδο και Αννα Διαμαντοπούλου που συγκροτούν ενιαίο μέτωπο στην κούρσα της διαδοχής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

3)Ο Β. Βενιζέλος στην ίδια συνεδρίαση άσκησε κριτική για την απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων στον πρώην υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, που ανήκει στο ίδιο εσωκομματικό μέτωπο με τους Λοβέρδο και Διαμαντοπούλου, οι οποίοι αναμένεται να είναι αντίπαλοί του στην κούρσα της διαδοχής.

4)Ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε κάθε παρέμβασή του φροντίζει να αποδομεί τα πεπραγμένα και την πολιτική της κυβέρνησης Παπανδρέου ως αντικοινωνική -στην οποία όμως ήταν βασικό στέλεχος- αλλά επί της ουσίας αποδομεί και την παρούσα κυβέρνηση, καθώς ο Λουκάς Παπαδήμος δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να υλοποιεί όσα η προηγούμενη κυβέρνηση είχε συμφωνήσει.

Πολιτικοί παρατηρητές βλέπουν πίσω από αυτά τα μέτωπα την εσωκομματική αναμέτρηση για την εκλογή νέου προέδρου στο ΠΑΣΟΚ, η οποία φαίνεται ότι επηρεάζει και την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης.

5) Εις βάρος της κυβέρνησης Παπαδήμου όμως λειτουργεί και η θέση της Ν.Δ. να μη συναινεί στη λήψη νέων μέτρων, είτε για τη νέα δανειακή σύμβαση είτε για την κάλυψη της τρύπας του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι σε όλα αυτά έχει συμφωνήσει πριν από το σχηματισμό της κυβέρνησης. «Βγάζει την ουρά της απ’ έξω για να οδηγήσει την κυβέρνηση σε αδιέξοδο», λένε κυβερνητικά στελέχη.

6) Ενα μέτωπο με αρνητικές συνέπειες στο κυβερνητικό έργο είναι αυτό μεταξύ Ραγκούση και Βορίδη. Ο νέος υπουργός Υποδομών, που ανήκει στο ΛΑΟΣ, ακύρωσε το νομοσχέδιο του προκατόχου του για την απελευθέρωση των ταξί και κατηγορήθηκε από αυτόν ότι επί της ουσίας το κάνει για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει των εκλογών, επειδή αυτή η επαγγελματική κατηγορία είναι πολυπληθής.

Το αποτέλεσμα αυτής της κόντρας είναι ότι η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, την οποία μόλις προχθές ο Λουκάς Παπαδήμος έθεσε ως βασική προτεραιότητα της κυβέρνησής του, καρκινοβατεί εις βάρος των πραγματικών αναγκών της χώρας, στο βωμό των κομματικών σκοπιμοτήτων και λόγω της διαφορετικής κομματικής προσέγγισης στο θέμα αυτό.

7) Ηδη και αρχηγοί κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση αρχίζουν εμμέσως πλην σαφώς να μιλούν για αποτυχία του κυβερνητικού σχήματος. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφέρης ζήτησε προχθές μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος. Είπε ότι για την επιτυχή αντιμετώπιση της σημερινής κατάστασης τούτο το σχήμα δεν βοηθάει και πρότεινε ένα πιο μικρό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή την άποψη την εξέφρασε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδήμο και στον απόηχο των υπουργικών μαχαιρωμάτων, που σημαίνει ότι είχε μαζί του και σχετική συζήτηση. Εξάλλου την Τρίτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής άφησε να εννοηθεί ότι ο πρωθυπουργός αν χρειαστεί θα ασκήσει το δικαίωμα του ανασχηματισμού.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας χθες στην «Ε» δεν απέκλειαν να παίζεται ένα παιχνίδι για να τελειώνει τούτη η κυβέρνηση το βίο της το συντομότερο δυνατό και μαζί με αυτή να τελειώνει και η προοπτική της πιθανής νέας συνεργασίας μεταξύ των υφιστάμενων κομμάτων. Επί της ουσίας έλεγαν ότι ο στόχος ίσως να μην είναι η συνεργασία των σημερινών κομμάτων σε μια μετεκλογική κυβέρνηση, αλλά η συνεργασία άλλων κομμάτων που θα προέλθει μέσα από την ανασύνθεση του σημερινού κομματικού σκηνικού με τη διάσπαση των δύο μεγάλων κομμάτων

 

ΠΑΝΟΣ ΣΩΚΟΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.