Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αγρότες, ιδιοκτήτες πισίνας, με εισόδημα 132 ευρώ το μήνα!

Δεκέμβριος 17th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Αγρότες, ιδιοκτήτες πισίνας, με εισόδημα 132 ευρώ το μήνα !Η πλειοψηφία των αγροτών στην Ελλάδα φοροδιαφεύγει και μάλιστα με το νόμο που τους επιτρέπει να μην τηρούν βιβλία και στοιχεία. Την ίδια ώρα που τα περιουσιακά τους στοιχεία μαρτυρούν ότι αρκετοί από αυτούς δεν είναι τόσο φτωχοί όσο θέλουν να φαίνονται.

Οσο κι αν φαντάζει απίθανο, ο μέσος όρος των αγροτικών εισοδημάτων που δηλώνουν 1.031.792 άτομα στην Ελλάδα, είναι 1.578 ευρώ το χρόνο ή 132 ευρώ το μήνα. Από το σύνολο οι 900.000 δηλώνουν εισόδημα 815 ευρώ το χρόνο, ενώ μόλις 40 άτομα σε όλη τη χώρα δηλώνουν εισοδήματα από αγροτικές επιχειρήσεις που ξεπερνούν τις 60.000 ευρώ το χρόνο.

Τα στοιχεία προέρχονται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και τα αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής της Εθνικης Στατιστικής Υπηρεσίας και αναπληρωτής καθηγητής στο Πάντειο, Νίκος Καραβίτης μιλώντας προχθές σε εκδήλωση του ΕΛΙΑΜΕΠ.

Σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη, τα στοιχεία αυτά έρχονται σε πλήρη αντίφαση με τις 30 πισίνες που για παράδειγμα υπάρχουν σε ένα αγροτικό χωριό 3.000 κατοίκων στο Δήμο Κιλελέρ της Λάρισας καθώς και σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις.

Διευκρινίζοντας ότι προφανώς δεν είναι όλοι οι αγρότες φοροφυγάδες, ο πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ επισήμανε πως βασική πηγή του προβλήματος είναι το γεγονός ότι οι αγρότες δεν υποχρεούνται να τηρούν βιβλία και στοιχεία ώστε να φορολογούνται.

Σήμερα, η φορολόγησή τους προκύπτει τεκμαρτά από μια δαιδαλώδη διαδικασία, βάσει εγκυκλίων που εκδίδονται κάθε χρόνο.

Με το σύστημα αυτό ευννοείται εκτός όλων των άλλων και η εκτεταμένη φοροδιαφυγή όσων εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα, κυρίως τα κηπευτικά. Σε αυτούς καταλήγουν τα μεγάλα κέρδη καθώς εκτός των άλλων είναι εφοδιασμένοι με νομιμότατα παραστατικά που όμως δεν έχουν καμία πρακτική αξία για φορολογικούς ελέγχους.

Ολο αυτό που σήμερα αποτελεί πρόβλημα, σύμφωνα με τον κ. Καραβίτη, ξεκίνησε κάποτε με αγαθές προθέσεις, δηλαδή την ελάφρυνση της φορολογίας των φτωχών αγροτών. Με τη διαφορά ότι οι φτωχοί αγρότες έτσι κι αλλιώς δεν θα πλήρωναν φόρο. Ενώ τώρα, έτσι όπως είναι δομημένο το σύστημα, οι φτωχοί αγρότες δεν ξεχωρίζουν ούτε από τους αγρότες με υψηλά εισοδήματα που θα έπρεπε να επιβαρύνονται με φόρο ούτε από τους πλούσιους εμπόρους.

Τα Νέα

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 17th, 2011 at 16:02 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply