Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Πρόστιμα 2 εκατ. ευρω σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες για αυθαίρετες αυξήσεις – Δείτε ποιες είναι…

Δεκέμβριος 15th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πρόστιμα συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρω επέβαλε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή σε τρεις ασφαλιστικές εταιρείες για αυθαίρετες αυξήσεις σε ασφαλίσεις νοσοκομειακής κάλυψης.

Συγκεκριμένα επέβαλε πρόστιμα στις εταιρείες ΑΧΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (700.000 ευρώ), ING ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ( 700.000 ευρώ) και στην GROUPAMA ΦΟΙΝΙΞ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ (600.000 ευρώ).

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προχώρησε στην απόφαση αυτή μετά από την έρευνα που διεξήγαγε, ύστερα και από καταγγελίες πολλών καταναλωτών, οι οποίοι κλήθηκαν να καταβάλλουν αυξημένα ασφάλιστρα.

Από την έρευνα διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες προχώρησαν τα τελευταία χρόνια σε ετήσιες αυξήσεις ασφαλίστρων που άγγιζαν ή και ξεπέρασαν σε αρκετές περιπτώσεις το ποσοστό του 10% ή και 15 %.

Σύμφωνα με τις αιτιολογήσεις των εταιρειών, στήριζαν τις αυξήσεις αυτές σε γενικούς όρους ασφάλισης -«ψιλά γράμματα»-, οι οποίοι προέβλεπαν τη δυνατότητα μονομερούς αναπροσαρμογής των ασφαλίστρων χωρίς όμως ταυτόχρονα να την εξαρτούν και από ειδικά, καθορισμένα στη σύμβαση και εύλογα για τον καταναλωτή κριτήρια, όπως απαιτείται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Μάλιστα, οι όροι που χρησιμοποιούν οι συγκεκριμένες ασφαλιστικές εταιρείες για τη μονομερή αναπροσαρμογή του ασφαλίστρου, σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή είναι αόριστοι.

Μάλιστα αποφεύγουν όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της «οποιαδήποτε δέσμευση στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ή δεικτών ως προς το ύψος της αναπροσαρμογής, με αποτέλεσμα να αιφνιδιάζονται οι καταναλωτές, ερχόμενοι αντιμέτωποι στη διάρκεια της σύμβασης με υπέρμετρες αυξήσεις, που με βάση τις εύλογες προσδοκίες τους δεν δικαιολογούνται».

Ενδεικτικό της αυθαιρεσίας στις αυξήσεις που επέβαλαν είναι σύμφωνα με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ότι την τελευταία τετραετία ο υποδείκτης υγείας της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που αντικατοπτρίζει τις αυξήσεις στο κόστος των υπηρεσιών υγείας κυμάνθηκε μεταξύ 3,62% και 1,49% την ίδια ώρα που οι αυξήσεις που οι εταιρείες επέβαλαν ξεπέρασαν ακόμα και το 15%.

 

Δήμητρα Σκούφου

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 15th, 2011 at 19:09 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply