Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Σηματοδότηση τουριστικών πεζοπορικών διαδρομών στο χωριό Κρανιά Γρεβενών…

Δεκέμβριος 14th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Το σωματείο τουριστικών επιχειρήσεων νομού Γρεβενών υλοποιεί πρόγραμμα σηματοδότησης τουριστικής πεζοπορικής διαδρομής στο χωριό Κρανιά και πιο συγκεκριμένα την διαδρομή από το χωριό μέχρι την περιοχή ΄΄Πέτρα του Μεσίρη΄΄.

Πρόκειται για πολύ ωραία πεζοπορική διαδρομή σε ένα από τα αξιολογότερα δάση του νομού που αποτελείτε κυρίως από δάση μαύρης πεύκης, αλλά και συστάδες (τις λίγες που υπάρχουν στα δάση των Γρεβενών) ελάτης και σφενταμιών. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού Κρανιά περνάει από το πέτρινο γεφύρι του Σταμπέκη (εκεί υπάρχει και η δυνατότητα στο επισκέπτη να δει τον ανακαινισμένο νερόμυλο του Τσιουμπλέκου) και στην συνέχεια χάνετε μέσα στο δάσος. Το μέσο της διαδρομής είναι στην τοποθεσία ΄΄ Πέτρα του Μεσίρη ΄΄ τοποθεσία που έχει ιδιαίτερη ιστορική σημασία για το χωριό και την ευρύτερη περιοχή.

Είναι μια εθελοντική δράση των μελών του σωματείου μας στην οποία φυσικά και μπορεί να συμμετέχει κάθε φίλος του βουνού ή όποιος πολίτης θέλει να συνεισφέρει στην ανάπτυξη του νομού μας. Η δράση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσει στις 9:30 πμ από την πλατεία του χωριού Κρανιά. (η κατόπιν συνεννόησης από τα Γρεβενά).

Για δηλώσεις συμμετοχής μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλέφωνα 6974803453 Ηρακλής & 6946003307 Μιχάλης.

Θέση του σωματείου μας είναι ότι ο πεζοπορικός τουρισμός μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει έναν από τους πόλους έλξης τουριστών.
Τα πλεονεκτήματα που έχουμε για την ανάπτυξη αυτής της μορφή του τουρισμού είναι:
• Το φυσικό κάλος όλου του νομού
• Ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που μπορούν να συνδυαστούν και να θαυμάσουν οι περιηγητές (πέτρινα γεφύρια , παραδοσιακοί οικισμοί , εκκλησίες κλπ)
• Η γεωγραφική θέση του νομού, μεταξύ Μετεώρων, Ζαγορίου και Καστοριάς, και σε κοντινή απόσταση από την Θεσσαλονίκη
• Η μεγάλη περίοδος υλοποίησης τέτοιων προγραμμάτων (Απρίλιο μέχρι Δεκέμβριο)
Κάποια από τα προβλήματα που υπάρχουν και μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάποια σοβαρή ανάπτυξη του πεζοπορικού τουρισμού είναι:
• Η έλλειψη σωστά σηματοδοτημένων και καθαρισμένων (ή ασφαλισμένων όπου χρειάζεται) πεζοπορικών διαδρομών
• Η έλλειψη συνολικού σχεδιασμού πεζοπορικών διαδρομών που να ταιριάζουν στις ανάγκες της αγοράς
• Η έλλειψη διασύνδεσης των πεζοπορικών διαδρομών του νομού με άλλους όμορους νομούς (πχ Ιωάννινα) που έχουν αναπτυγμένο τον πεζοπορικό τουρισμό.
• Η έλλειψη βασικών υποδομών όπως καταφύγια σε κομβικά σημεία που μπορούν να ολοκληρώσουν ένα τουριστικό πεζοπορικό πρόγραμμα.

Το σωματείο μας πιστεύει ότι η ανάδειξη των προβλημάτων πρέπει πάντα να γίνετε προτείνοντας λύσεις οι οποίες είναι εφαρμόσιμες και στηρίζονται στην εθελοντική προσπάθεια την συμμετοχή των μελών και της τοπικής κοινωνίας

Με εκτίμηση

Ο πρόεδρος
Γκουντρομίχος Ηρακλής

This entry was posted on Τετάρτη, Δεκέμβριος 14th, 2011 at 09:15 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply