Οικονομία και… στα τσιγάρα κάνουν οι Ελληνες, καθώς η κρίση αναγκάζει τους πολίτες σε αναγκαστικές περικοπές

Εκείνοι όμως που παραμένουν πιστοί λάτρεις του καπνού, συνεχίζουν να καπνίζουν ανενόχλητοι σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, αφού κατά κοινή ομολογία ο αντικαπνιστικός νόμος απέτυχε να διώξει τα τασάκια.

Πάντως, οι τσιμπημένες τιμές των πακέτων φαίνεται πως έχουν συμβάλει σημαντικά στον περιορισμό του τσιγάρου: μέσα σε έναν χρόνο (από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2011), η μέση ημερήσια κατανάλωση έπεσε από τα 21,05 στα 18,01 τσιγάρα.

Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2006, το ποσοστό των πολιτών που καπνίζουν πάνω από ένα πακέτο την ημέρα ελαττώθηκε από το 40% στο 23,4% – γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τα σημεία πώλησης τσιγάρων στη χώρα μας.

Πιθανή αιτία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η αλυσιδωτή επιβολή φόρων στον καπνό. Στο περίπτερο αγοράζει κανείς σήμερα ένα πακέτο τσιγάρα προς 4 ευρώ, όταν στις αρχές του 2010 το ίδιο προϊόν κόστιζε 3,20 ευρώ – δηλαδή ξοδεύει τον μήνα 24 ευρώ επιπλέον, ενώ ετησίως το αντίστοιχο κόστος εκτοξεύεται στα 288 ευρώ.

Αντίστοιχα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της μελέτης Hellas Health ΙV του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, μειώνονται και οι θεριακλήδες στη χώρα μας.

Πριν από μία πενταετία, τέσσερις στους δέκα Ελληνες κάπνιζαν συστηματικά, φέτος όμως το αντίστοιχο ποσοστό δεν ξεπερνά το 35,6%.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ίδιας έρευνας, πέντε στους δέκα Ελληνες ομολογούν ότι στις καφετέριες και τα μπαρ οι καπνίζοντες δεν κρύβουν τα τσιγάρα τους – αντίθετα καπνίζουν χωρίς την παραμικρή ενόχληση.
Αντίστοιχα, το 27,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι συναντά συχνά κάποιον να καπνίζει σε εστιατόριο ή ταβέρνα, ενώ ένας στους δέκα λέει ότι τα τασάκια στα τραπέζια αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση.

 

ΤΑ ΝΕΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.