Αίσιο τέλος είχε η υπόθεση της ομηρείας των τριών σωφρονιστικών υπαλλήλων στις Φυλακές Κορυδαλλού που ξεκίνησε γύρω στις έξι και μισή το απόγευμα.

Δέκα λεπτά μετά τις έντεκα το βράδυ ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός και τα τέσσερα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιά» άφησαν ελεύθερους τους τρεις ομήρους που κρατούσαν από το απόγευμα της Δευτέρας και μετά την αποτυχημένη απόπειρά τους να αποδράσουν.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πέντε κρατούμενοι θα οδηγηθούν στο Πειθαρχείο των Φυλακών Κορυδαλλού, ενώ νωρίτερα παρέδωσαν ένα πιστόλι και τα κουζινομάχαιρα που έφεραν πάνω τους. Επιπλέον, κατέθεσαν και έγγραφο με τα αιτήματά τους αναφορικά με τις συνθήκες κράτησής τους στις φυλακές, το καθεστώς χορήγησης αδειών κ.α.

Νωρίτερα και για αρκετή ώρα βρίσκονταν σε διαπραγματεύσεις με τη διεύθυνση των φυλακών και τον αρμόδιο εισαγγελέα. Λίγο πριν τις 10 το βράδυ βγήκαν από τον χώρο των φυλακών τέσσερις γυναίκες, συγγενείς κρατουμένων που ήταν μεταξύ των εγκλωβισμένων.

Ο βαρυποινίτης Παναγιώτης Βλαστός επιχείρησε ανεπιτυχώς να αποδράσει με τους καταδικασθέντες για συμμετοχή στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», Γιώργο Πολύδωρο, Χρήστο Τσάκαλο, Μιχάλη και Γιώργο Νικολόπουλο.

Στο χώρο των φυλακών εκτός από τους τρεις ομήρους εγκλωβίστηκαν άλλα 25 άτομα, συγγενείς κρατουμένων που βρίσκονταν την ώρα της προσπάθειας για απόδραση στον χώρο του επισκεπτηρίου.

Οι κρατούμενοι επέμεναν ότι οι 25 συγγενείς δεν ήταν όμηροί τους, αλλά καθώς η Αστυνομία είχε περικυκλώσει τον χώρο του επισκεπτηρίου δεν μπορούσαν να απομακρυνθούν.

Ανάμεσα στους συγγενείς ήταν και άτομα του οικογενειακού περιβάλλοντος δυο κατηγορουμένων για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση της Στέλλας Αντωνίου και του Κώστα Σακκά.

Έξω από το χώρο των φυλακών βρέθηκε ο συνήγορος του Π. Βλαστού, ο δικηγόρος Φραγκίσκος Ραγκούσης τον οποίο ζήτησαν να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις οι κρατούμενοι.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κρατούμενοι μετά την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασής τους, επιδίωξαν να παραδώσουν στη δημοσιότητα κείμενο με αιτήματά τους για τις άθλιες, όπως τις χαρακτηρίζουν, συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές, αλλά και να συζητήσουν τα σχετικά θέματα με τους αρμόδιους των φυλακών και του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όλοι οι υπόλοιποι κρατούμενοι βρίσκονται στα κελιά τους.

Απόπειρα απόδρασης
Όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας, όταν ο κατηγορούμενος για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου αλλά και για ηγετικό ρόλο στο διαβόητο «συνδικάτο του εγκλήματος», επιχείρησε να αποδράσει μαζί με τους άλλους κρατούμενους. Όταν η προσπάθειά τους αυτή απέτυχε, λόγω της κινητοποίησης των σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι φέρονται να τους πρόλαβαν στην τελευταία πόρτα πριν την… ελευθερία τους, ο Βλαστός και οι τρεις «Πυρήνες» υπό την απειλή όπλου, κατάφεραν να κρατήσουν ως ομήρους τρεις φύλακες του Κορυδαλλού.

Στον χώρο του επισκεπτηρίου όμως εγκλωβίστηκαν και άλλοι επισκέπτες των φυλακών που είχαν πάει να συναντήσουν τους οικείους τους.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα το πώς βρέθηκε το όπλο στα χέρια των κρατουμένων. Σύμφωνα με πληροφορίες, που εξετάζουν οι Αρχές, το όπλο είχε «περάσει» στις φυλακές τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ένας από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους ξυλοκοπήθηκε από τους κρατούμενους.

«Βρήκαμε το όπλο στη φυλακή»
Mιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 ένας εκ των «πρωταγωνιστών» της υπόθεσης, ο Μιχάλης Νικολόπουλος, ανέφερε ότι το όπλο που έχουν στα χέρια τους δεν πέρασε μέσω συγγενή κρατουμένου αλλά το βρήκαν μέσα στις φυλακές ακριώς όπως βρίσκουν αν θέλουν και κινητά τηλέφωνα.

Όπως ανέφερε ως ομήρους κρατούν τρεις δεσμοφύλακες και στο χώρο έχουν εγκλωβιστεί 25 συγγενείς κρατουμένων. Στις διαπραγματεύσεις που κάνουν με τον διευθυντή των φυλακών θα του αναφέρουν αιτήματα που έχουν και σχετίζονται με τις συνθήκες των φυλακών, το καθεστώς χορήγησης αδειών κ.α. και αρνήθηκε να κάνουν οποιαδήποτε συζήτηση με αστυνομικούς από τους οποίους ζήτησε να απομακρυνθούν από τις φυλακές.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η ομηρία ξεκίνησε όταν εγκλωβίστηκαν μετά την ανεπιτυχή απόπειρα απόδρασης και επεσήμανε ότι εάν η αστυνομία δεν κάνει επέμβαση, τότε όσοι είναι εγκλωβισμένοι δεν θα πάθουν τίποτε.

Αποκλεισμένη περιοχή
Στην περιοχή των φυλακών Κορυδαλλού έχουν σπεύσει ήδη ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες των ΕΚΑΜ αλλά και ασθενοφόρα για κάθε ενδεχόμενο. Οι αστυνομικές δυνάμεις έχουν εντολή να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για το ενδεχόμενο επέμβασης στις φυλακές. Έχουν αποκλειστεί όλοι οι γύρω δρόμοι για αυτοκίνητα και πεζούς, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν συνεργούς των κρατουμένων στον χώρο γύρω από τις φυλακές καθώς όπως φαίνεται οι κρατούμενοι επιχείρησαν να αποδράσουν βάση οργανωμένου σχεδίου. Την αστυνομική κινητοποίηση επιβλέπει ο αρμόδιος για τις φυλακές εισαγγελέας, ενώ ενημερώνεται διαρκώς και η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Άκουσε τα «ισόβια»
Ο Παναγιώτης Βλαστός είχε μεταφερθεί στον Κορυδαλλό με αφορμή τη διεξαγωγή της δίκης του για την απαγωγή του εφοπλιστή Παναγόπουλου. Πριν από μερικές ημέρες ο εισαγγελέας πρότεινε την ποινή των ισοβίων για τη συμμετοχή του στην απαγωγή αλλά και σε μία δολοφονία που εκδικάζεται στην ίδια δίκη. Αυτό φαίνεται ότι «όπλισε» το χέρι του Βλαστού, ο οποίος σε λίγες ημέρες περίμενε την απόφαση του δικαστηρίου και αποφάσισε να προσπαθήσει να αποδράσει.

Αξίζει να σημειωθεί η εμπλοκή τριών μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» στην προσπάθεια απόδρασης του Παναγιώτη Βλαστού. Οι τρεις νεαροί που έχουν καταδικαστεί για τη συμμετοχή τους στην τρομοκρατική οργάνωση, βρίσκονται έγκλειστοι στην Α’ Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού, όπου κρατήθηκε τις τελευταίες μέρες και ο γνωστός βαρυποινίτης, λόγω της παρουσίας του στην Αθήνα για τη δίκη της απαγωγής Παναγόπουλου.

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.