Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Τι να προσέξετε στις χριστουγεννιάτικες αγορές σας

Δεκέμβριος 10th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Το ΚΕΠΚΑ εφιστά την προσοχή των καταναλωτών, να διασταυρώνουν την ασφάλεια των ειδών που αγοράζουν, πριν τα προμηθευτούν

Εμφανή και άμεσο κίνδυνο για πυρκαγιά και ηλεκτροπληξία εμφανίζουν τρία στα δέκα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια (ποσοστό 30%), σύμφωνα με παλαιότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε 196 τυχαία δείγματα προϊόντων όλων των τιμών, την οποία επικαλείται το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).

Για να είναι ασφαλή τα χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια, γιρλάντες, φωτάκια, αγιοβασίληδες και άλλα διακοσμητικά είδη, που λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, πρέπει να φέρουν, πάνω στο προϊόν:

-Τη σήμανση CE,

-Τα τεχνικά στοιχεία λειτουργίας (τάση, ισχύς, συχνότητα λειτουργίας ),

-Τον τύπο του προϊόντος, τον κατασκευαστή και τα στοιχεία του ή τον υπεύθυνο εισαγωγέα / διαθέτη, στην Ελλάδα.

-Να συνοδεύονται, από οδηγίες χρήσης στα Ελληνικά και να αναγράφονται τα στοιχεία της εταιρείας, που διαθέτει το προϊόν ή τα στοιχεία του εξουσιοδοτημένου service της συσκευής.

-Σε περίπτωση χρήσης του προϊόντος σε εξωτερικό χώρο, να αναγράφεται, σαφώς, η ένδειξη αυτή επί της συσκευασίας και του φυλλαδίου οδηγιών χρήσης, καθώς και η ένδειξη προστασίας ΙΡ (τουλάχιστον ΙΡ40 για εξωτερικό χώρο).

-Το πάχος της εξωτερικής καλωδίωσης να είναι τουλάχιστον 5 χιλιοστά.

-Το φις να είναι διπολικό και κανονικού μεγέθους.

Υπάρχουν και κάποιες άλλες μικρές συμβουλές, που πρέπει να ακολουθούν οι καταναλωτές, όταν στολίζουν το σπίτι για τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα, συνιστάται:

-Να επιθεωρούν τα χριστουγεννιάτικα φωτιστικά (λαμπιόνια, γιρλάντες κτλ), για διαρροές, κοψίματα ή καμένες λάμπες

-Να μην αφήνουν τα φωτάκια του δέντρου αναμμένα, όταν πηγαίνουν για ύπνο ή όταν βγαίνουν από το σπίτι.

-Να μην αγοράζουν χριστουγεννιάτικα φωτάκια από πλανόδιους.

-Να μη διορθώνουν, ποτέ, χαλασμένα λαμπάκια.

-Να μην τοποθετούν αναμμένα κεριά κοντά στο δέντρο.

-Το χριστουγεννιάτικο δέντρο πρέπει να απέχει τουλάχιστον ένα μέτρο, από το τζάκι ή άλλες εστίες φωτιάς. Πρέπει να στηρίζεται γερά, να μην είναι σε επαφή με άλλα αντικείμενα του χώρου και να μη φράζει εξόδους του σπιτιού. Αν στο σπίτι υπάρχουν μικρά παιδιά ή κατοικίδια, για να αποφευχθούν ανατροπές και τραυματισμοί, οι καταναλωτές μπορούν να κόψουν ή να αφαιρέσουν τα χαμηλότερα κλαδιά ή να στερεώσουν το δέντρο στο ταβάνι ή σε κάποιο άλλο σταθερό αντικείμενο, με πετονιά.

-Το φυσικό δέντρο καλό είναι να διατηρείται υγρό, με συχνό πότισμα.

-Το τεχνητό δέντρο πρέπει να φέρει πιστοποίηση ότι είναι κατασκευασμένο από βραδυφλεγή υλικά.

 

www.newsit.gr

This entry was posted on Σάββατο, Δεκέμβριος 10th, 2011 at 08:30 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply