Όπως -μέσα από τα χέρια του- «έχασε» τον Μάκη Ψωμιάδη (ο οποίος εντοπίστηκε αργότερα στα Σκόπια, όπου κρατείται), έτσι φαίνεται πως «χάνει» και τη δικογραφία για την υπόθεση των «στημένων παιχνιδιών».

Ο 9ος τακτικός ανακριτής, Γ. Κασσίμης, ο οποίος είχε αναλάβει τη διερεύνηση του ποδοσφαιρικού σκανδάλου, θα είναι μέχρι τα μέσα της επόμενης εβδομάδας -τυπικά μόνο- υπεύθυνος για το χειρισμό της δικογραφίας. Τα «στημένα ματς», για τα οποία μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εξέταση μαρτύρων, αφαιρούνται από την αρμοδιότητά του και θα τα αναλάβει πλέον εφέτης ειδικός ανακριτής.

Όπως έγινε γνωστό, την ερχόμενη Πέμπτη (15 Δεκεμβρίου) πρόκειται να συγκληθεί η Ολομέλεια Εφετών Αθήνας. Μοναδικό αντικείμενο αυτής είναι η ανάθεση της δικογραφίας για την υπόθεση των «στημένων» ποδοσφαιρικών αγώνων σε εφέτη ειδικό ανακριτή. Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης τα «ηνία» θα λάβει ένας εμπειρότερος δικαστικός λειτουργός, ο οποίος, αφού εξετάσει τα στοιχεία, θα προχωρήσει στην περαιτέρω ανάκριση.

Πάντως, οι κινήσεις στις οποίες θα πρέπει να προχωρήσει ο νέος ανακριτής δεν είναι λίγες. Εκτός από τους πρώτους 15 κατηγορούμενους, οι οποίοι έχουν απολογηθεί για σειρά κακουργημάτων ενώπιον του τακτικού ανακριτή, στην «αναμονή» βρίσκονται ακόμα 67 κατηγορούμενοι, που, σύμφωνα με τις σε βάρος τους ποινικές διώξεις, εμπλέκονται σε στήσιμο των ποδοσφαιρικών αγώνων ή σε παράνομο στοιχηματισμό.

Συνολικά, πάντως, προσωρινά κρατούμενοι έχουν κριθεί τέσσερις κατηγορούμενοι. Η περίπτωση του Μάκη Ψωμιάδη δεν αποκλείεται να μείνει στα δικαστικά χρονικά, αφού μετά την απολογία του και ενώ νωρίτερα διέφευγε τη σύλληψή του είχε αφεθεί προσωρινά ελεύθερος λόγω διαφωνίας μεταξύ ανακριτή και εισαγγελέα. Οταν πλέον το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών ήρε τη διαφωνία κατά του κ. Κασσίμη, ο οποίος είχε την άποψη ότι δεν συντρέχουν στην περίπτωση του Μάκη Ψωμιάδη οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για να κριθεί προσωρινά κρατούμενος, ο κατηγορούμενος είχε και πάλι εξαφανιστεί. Χρειάστηκε να περάσει πλέον του ενός μηνός από την έκδοση του βουλεύματος προκειμένου ο Μάκης Ψωμιάδης να εντοπιστεί στα Σκόπια και να προφυλακιστεί εκεί.

Προσφυγή
Οι υπόλοιποι τρεις κατηγορούμενοι που κρατούνται προσωρινά είναι ο Γιώργος Τσακογιάννης, ο Βασίλης Καρακούλιας και ο Αχιλλέας Μπέος.

Ο τελευταίος, μάλιστα, προσέφυγε κατά της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενος καταπάτηση του τεκμηρίου αθωότητάς του. Αναφέρει στην προσφυγή του μεταξύ άλλων:

«Η Πρωτοβάθμια Πειθαρχική Επιτροπή και η Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ αντί να αναμένουν την έκδοση δικαστικής απόφασης περί της ενοχής μου, σχημάτισαν βεβαιότητα, μέσω ρητών και κατηγορηματικών αναφορών περί της δήθεν πλήρως αποδεδειγμένης ενοχής μου, δικάζοντάς με εκ προοιμίου, επιδιώκοντας να επηρεάσουν και να προδικάσουν τη δικαστική απόφαση, δημιουργώντας παράλληλα ένα απόλυτα ενοχοποιητικό κλίμα σε βάρος μου σε όλη την ελληνική κοινωνία, που ακύρωσε πλήρως το τεκμήριο της αθωότητάς μου».

 

Αντωνία Ξυνού

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.