Αίσθηση προκαλεί η δημοσιοποίηση των πρώτων επίσημων στοιχείων για τον αριθμό των υπαλλήλων που υπάγονται στην εργασιακή εφεδρεία και το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, τα οποία αποστέλλονται… με το σταγονόμετρο στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τους φορείς του Δημοσίου παρότι η προθεσμία έχει λήξει από την περασμένη Δευτέρα.

Με βάση τις λίστες είχε λάβει μέχρι τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προσμετρά σε αυτούς που εντάσσονται στο καθεστώς ακόμα και τους μονίμους υπαλλήλους του στενού δημόσιου τομέα οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν από την υπηρεσία τους με αίτησή τους τους τελευταίους δύο μήνες, αλλά και όσους οδηγήθηκαν υποχρεωτικά σε κανονική συνταξιοδότηση λόγω συμπλήρωσης ηλικίας και συντάξιμων χρόνων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία αποχωρούντων υπαλλήλων με προσυνταξιοδοτικό καθεστώς ή κανονική συνταξιοδότηση που συγκέντρωσε το υπουργείο από φορείς του στενού δημοσίου τομέα, σε σύνολο 4.929 υπαλλήλων:

Μόλις το 10%, δηλαδή 515, οδηγήθηκαν από τις αρχές Δεκεμβρίου σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς και θα λαμβάνουν για δύο χρόνια πριν από τη σύνταξή τους το 60% του τελευταίου βασικού τους μισθού, ενώ
Οι υπόλοιποι 4.414 είναι υπάλληλοι που αποχώρησαν με αίτησή τους από την υπηρεσία από τις αρχές Οκτωβρίου ή υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν κανονικά.
Καθώς η αποστολή των στοιχείων συνεχίζεται, μέχρι σήμερα το μεσημέρι ο αριθμός των αποχωρούντων υπαλλήλων είχε φθάσει στις 6.500, αλλά υπολείπονται να στείλουν επιπλέον στοιχεία τα Γενικά Επιτελεία Άμυνας, τα υπουργεία Οικονομικών, Υγείας και Παιδείας, δήμοι και άλλοι φορείς.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των αποχωρούντων μονίμων υπαλλήλων ενδεχομένως να φθάσει τις 15.000.

Στοιχεία με αποχωρήσεις προσωπικού αορίστου χρόνου λόγω προσυνταξιοδότησης συγκεντρώνει και η Γενική Γραμματεία ΔΕΚΟ, στην οποία υπάγονται Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου.

Στόχος είναι να συμπληρωθεί ο αριθμός των 30.000 που θα πρέπει να αποχωρήσουν από το Δημόσιο ως το τέλος του χρόνου, ωστόσο παραμένει άγνωστο εάν η τρόικα αποδεχθεί στον αριθμό αυτόν να περιλαμβάνονται και οι κανονικές αποχωρήσεις υπαλλήλων και μάλιστα σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό.

Την ίδια ώρα, άγνωστος παραμένει ο αριθμός των υπαλληλων αορίστου χρόνου σε 40 οργανισμούς του Δημοσίου, οι οποίοι θα πρέπει σύμφωνα με τον νόμο να βγουν στην εφεδρεία από αρχές του χρόνου, λαμβάνοντας μόνο για ένα χρόνο το 60% του βασικού τους μισθού, ενώ στη συνέχεια οι περισσότεροι από αυτούς θα απολυθούν.

Οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που για φέτος εξαιρέθηκαν από το προσυνταξιοδοτικό καθεστώς, προειδοποίησαν με απεργίες διαρκείας, αν υπαχθούν στο μέτρο από του χρόνου.

 

MEGA

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.