Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ερώτηση προς την Κομισιόν

Ν. Χουντής: ζητεί την παραπομπή της Ελλάδας για το «χαράτσι» μέσω ΔΕΗΤην παραπομπή της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας με την επιβολή ειδικού τέλους για τα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ ζητά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής. Με ερώτησή του προς την Κομισιόν την καλεί να προσφύγει άμεσα κατά της Ελλάδας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παραβίαση της οδηγίας 2009/72, με αφορμή την έκδοση εγκυκλίου του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών «για την εφαρμογή του άρθρου 53 του νόμου 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών».

Ο κ. Χουντής στηρίζει το αίτημά του προς την Κομισιόν στην απάντηση που του έδωσε πρόσφατα ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας κοινοτικός επίτροπος κ. Γκίντερ ΄Ετινγκερ, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «οι διατάξεις της οδηγίας 2009/72, σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές τους υποχρεώσεις».

Με την εγκύκλιο για το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ που εξέδωσε η ελληνική κυβέρνηση, όπως εξηγεί ο κ. Χουντής, «αντί να αρθεί, η απαράδεκτη και παράνομη, με βάση την οδηγία, πρόβλεψη ότι θα διακόπτεται η ηλεκτροδότηση σε όσους δεν πληρώσουν τον έκτακτο φόρο για τα ακίνητα, το υπουργείο οικονομικών απλώς επέκτεινε την προθεσμία για την διακοπή του ρεύματος από 40 σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού».

Έτσι, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, πέρα από το ότι καλεί την Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαδικασίες παραπομπής της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, της ζητά και να εμποδίσει την «παράνομη και καταχρηστική» διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές αυτούς που δέχονται να πληρώσουν την κατανάλωση ρεύματος αλλά όχι το φόρο. Ζητά επίσης με παρέμβασή της να επισημανθούν οι δυνατότητες που υπάρχουν για να διεκδικηθεί η επιστροφή των φόρων «που, με παράνομες διαδικασίες και υπό απειλή διακοπής της ηλεκτροδότησης, ήδη έχουν καταβληθεί από κάποιους καταναλωτές».

 

ΤΟ ΒΗΜΑ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.