258 «ναι» – 41 «όχι»

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό του 2012. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές, εκ των οποίων οι 258 ψήφισαν «ναι» και 41 καταψήφισαν. «Παρών» ψήφισαν δύο βουλευτές του ν. Ηλείας στον επιμέρους προϋπολογισμό του υπ. Ανάπτυξης διαμαρτυρόμενοι για τα κονδύλια προς τους πυρόπληκτους.

Πνεύμα συνεργασίας χωρίς κόντρες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την μεταβατική κυβέρνηση ζήτησε, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί της συζήτησης του προϋπολογισμού, ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος. Έκανε λόγο για ένα δύσκολο προϋπολογισμό με φιλόδους μεν εφικτούς δε στόχους ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε λάθη και παραλείψεις των περασμένων κυβερνήσεων που οδήγησαν στη διόγκωση του δημοσίου χρέους.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και τέως πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, δήλωσε -στρεφόμενος κατά της Ν.Δ.- ότι δεν θεωρεί ότι καθυστέρησε να πάρει μέτρα. “Εάν κάποιος άργησε, δεν ήμασταν εμείς”, είπε.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, υποστήριξε ότι τους επόμενους μήνες, προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί κυρίως στην ανάκαμψη. Κάνοντας λόγο για κρίσιμες και έκτακτες συνθήκες, είπε μεταξύ άλλων: “ψηφίζουμε τον προϋπολογισμό γιατί δίνουμε προτεραιότητα στο να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και για να ζητήσουμε αυτό που λείπει από το πρόγραμμα, την ανάκαμψη”.

Εκτός από τις αντιπαραθέσεις μεταξύ των κομμάτων αναφορικά με τον προϋπολογισμό, διαφωνίες διατυπώνονται και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. Στο μεν ΠΑΣΟΚ για το θέμα της διαδοχής και την επόμενη μέρα, στη δε ΝΔ για την στάση και τη στήριξη που πρέπει να έχει, ως προς τη κυβέρνηση συνεργασίας.

Σκληρή κριτική ασκούν το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπέρ του προϋπολογισμού τάχθηκαν βουλευτές που εκπροσωπούν την «Δημοκρατική Συμμαχία». Βουλευτές της «Δημοκρατικής Αριστεράς» δήλωσαν ότι θα τον καταψηφίσουν.

Η γ.γ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα εξέφρασε τη βούληση του ΚΚΕ να παλέψει ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση του προϋπολογισμού και προειδοποίησε για νέα σκληρά μέτρα. “Ένα πράγμα είναι βέβαιο: και δεκακομματική να ήταν η κυβέρνηση, αυτός ο προϋπολογισμός δεν πρόκειται να υλοποιηθεί”, είπε κατά την ομιλία της στη Βουλή.

Για “προϋπολογισμό άρνησης της πραγματικότητας” έκανε λόγο ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση για “δογματική έμμονη στις συνταγές που μας οδήγησαν στην κοινωνική διάλυση και στη χρεοκοπία”.

Την τόνωση της οικονομίας ζήτησε και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ.Καρατζαφέρης.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, ώστε να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.