Όσο πλησιάζει στην τελική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ θυμίζει… Λιβύη, με τον Γιώργο Παπανδρέου σε ρόλο Καντάφι να οχυρώνεται γύρω από τους πιστούς και την οικογένειά του, αρνούμενος να παραδώσει την κομματική ηγεσία. Την ίδια ώρα όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας επιχειρούν να καταλάβουν την καλύτερη θέση σε μια μάχη διαρκείας όπου χρησιμοποιούνται ακόμη και… μπαζούκας. Ο καθένας τραβάει τον δρόμο του κάνοντας παζάρια και προσπαθώντας να διασφαλίσει για τον εαυτό του ό,τι μπορεί περισσότερο.

Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι έως τα Χριστούγεννα θα γίνει το τελικό ξεκαθάρισμα, ενώ ήδη το ΠΑΣΟΚ στις δημοσκοπήσεις φέρεται να καταγράφει ιστορικά ρεκόρ χαμηλής πτήσης. Σε ορισμένες μετρήσεις μάλιστα έρχεται τρίτο και καταϊδρωμένο μετά το ΚΚΕ, καθώς λεηλατείται τόσο από τα δεξιά όσο και από τα αριστερά του.

Η αναπάντεχη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του κ. Παπανδρέου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ζητώντας την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία του κόμματος, προκάλεσε την έκρηξη των αδελφών του Γιώργου, που μιλούσαν για αχαριστία και για ύπουλο σχέδιο, και καθοδηγούν τον τέως πρωθυπουργό στην προσπάθεια να αποφύγει το εσωκομματικό «λιντσάρισμα». Οι δηλώσεις του κ. Χρυσοχοΐδη συνεχίστηκαν και χθες, αν και επιχείρησε «να στρογγυλέψει» τα λόγια του στην ομιλία του στη Βουλή, όπου πάντως εμφανίστηκε (με καθυστέρηση δύο χρόνων) επικριτικός για το Μνημόνιο παραδεχόμενος ότι «απέτυχε»!

Από τη μεριά του ο κ. Παπανδρέου «επιστρατεύει» τους πιστούς του με προεξάρχοντες τον γραμματέα του κόμματος Μιχάλη Καρχιμάκη (ο οποίος πριν από την απάντηση που έδωσε στον κ. Χρυσοχοΐδη είχε συναντηθεί με τον τέως πρωθυπουργό) και τον γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Εξαρχο, οι οποίοι «πυροβολούν» όποιον κινείται εις βάρος του, ενώ οι δελφίνοι είτε ατομικά είτε μέσω τρίτων ανταποδίδουν τα πυρά. Η χθεσινή κίνηση των 12 βουλευτών υπό τον Χάρη Καστανίδη εντάσσεται επίσης στο πλαίσιο της αντεπίθεσης των παπανδρεϊκών δυνάμεων ύστερα από τις ρουκέτες Χρυσοχοΐδη.

Η φράση του Μίμη Ανδρουλάκη «φτώχυνε το μοναστήρι, σκόρπισαν οι καλόγεροι» αποτυπώνει περίτρανα και τον εσωκομματικό κατακερματισμό και την εκλογική συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ, όπως αποτυπώνεται σε κρυφές δημοσκοπήσεις της Ιπποκράτους, που δείχνουν ακατάπαυστη αιμορραγία δυνάμεων προς τα κόμματα της Αριστεράς. Με οξύ τρόπο σχολίασε ο Σ. Ξυνίδης τις εσωκομματικές παρεμβάσεις Διαμαντοπούλου και Λοβέρδου, τονίζοντας ότι «δεν μπορώ να προσεγγίσω τη συνταγή του ΠΑΣΟΚ PLUS με διπλάσιο αμονιαζόλ ούτε μπορώ να καταλάβω πώς γίνεται να δηλώνεις παρών όταν καλού κακού είσαι απών ή απών ενώ έχεις και τον νου σου να είσαι παρών».

Στον χορό μπήκε και ο Δημήτρης Ρέππας, που με άρθρο του στα «ΝΕΑ» επισήμανε: «Το ΠΑΣΟΚ όταν μπαίνει στα εισαγωγικά της αριστερής ή δεξιάς δημαγωγίας νοθεύεται και οδηγείται σε ήττα».

Οσο για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προσπαθεί να μη λερώσει τα χέρια του με… αίμα βάζοντας άλλους «να πυροβολούν» τον Γιώργο Παπανδρέου και τους άλλους δελφίνους. Ο εφιάλτης του κ. Βενιζέλου για επανάληψη του φιάσκου στο Ζάππειο το 2007 τον αναγκάζει για την ώρα να κρύβεται.

Τέλος ήδη άρχισαν κάποιοι «να διαρρέουν» ότι όποιος θέλει να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ οφείλει να παραιτηθεί από υπουργός. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του βουλευτή Ντίνου Βρεττού, που ζήτησε από τους δελφίνους να παραιτηθούν από τις υπουργικές τους καρέκλες. Τέλος μια ακόμη ομάδα πρώην παπανδρεϊκών (Οικονόμου, Παρασύρης και Βουδούρης) ανακοινώνει την Τετάρτη τη δική της πλατφόρμα.

 

Γιώργος Κατσίγιαννης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.