Στο μονομελές πλημμελειοδικείο στις 9 Ιανουαρίου η δίκη

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου του μονομελούς πλημμελειοδικείου Σερβίων, πρόκειται να καθίσουν στις 9 Ιανουαρίου ο πρώην δήμαρχος του Καποδιστριακού δήμου Σερβίων Δημοσθένης Κοκολιός, ένα πρώην στέλεχος της οικονομικής υπηρεσίας του δήμου και ένας πρώην δημοτικός υπάλληλος.

Οι κατηγορίες κατά του πρώην δημάρχου και των δύο ατόμων είναι βαρύτατες, καθώς κατηγορούνται για υπεξαίρεση στην υπηρεσία κατ’ εξακολούθηση, για άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση σε υπεξαίρεση στην υπηρεσία και άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση σε εκμετάλλευση εμπιστευμένων πραγμάτων.

Οι παραπάνω φέρονται να διέπραξαν τα παραπάνω αδικήματα κατά την περίοδο 2007-2008, αλλά ουσιαστικά πρόκειται για παράταση της άνομης και αδιαφανούς δραστηριότητας της τότε δημοτικής αρχής, από την περίοδο 2005-2006, περίοδο για την οποία δημοτικοί σύμβουλοι της τότε αντιπολίτευσης στον καποδιστριακό δήμο, είχαν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου, την άνοιξη του 2008. Δυστυχώς παρά τη σοβαρότητα των καταγγελιών και των αποκαλυπτικών στοιχείων που υπήρχαν στη μηνυτήρια αναφορά για αδιαφανείς διαδικασίες και μη χρηστή διαχείριση των οικονομικών του δήμου, παρατηρήθηκε κωλυσιεργία στη διοικητική έρευνα, η οποία εμπόδισε και τη δικαστική διερεύνηση της πολύκροτης υπόθεσης, με ευθύνη της τότε περιφερειακής αρχής, αλλά και της τότε πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών.

Παρά τα εμπόδια που επιχειρήθηκαν να παρεμβληθούν από ορισμένους στη διελεύκανση της υπόθεσης, έστω και με καθυστέρηση, έγινε έρευνα στα οικονομικά του Καποδιστριακού δήμου Σερβίων, από την Οικονομική Επιθεώρηση Δυτικής Μακεδονίας. Η έκθεση του οικονομικού Επιθεωρητή Δυτικής Μακεδονίας Ισαάκ Μπουρτζόγλου, με ημερομηνία 20/12/2010 είναι καταπέλτης. Αποκαλύπτει ότι την περίοδο 2007-2008 σημειώθηκαν πολλές παρατυπίες ως προς τη διαχείριση του δημόσιου χρήματος στον τότε δήμο Σερβίων, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά όλες τις καταγγελίες που περιλαμβάνονταν στη μηνυτήρια αναφορά που είχαν καταθέσει στον εισαγγελέα οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης το 2008.

Μάλιστα είναι αξιοσημείωτο ότι η ίδια αδιαφανής και μη σύννομη διαχείριση των οικονομικών συνεχιζόταν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και το 2008, δηλαδή μετά τη μηνυτήρια αναφορά, η οποία καταλόγιζε ακριβώς παρόμοιες άνομες ενέργειες, με βάση τις οποίες ζητούνταν η δικαστική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.

Η έκθεση περιλαμβάνει συγκεκριμένες αξιόποινες πράξεις του πρώην δημάρχου και των άλλων δύο υπηρεσιακών παραγόντων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν στις 9 Ιανουαρίου 2012 βαριές κατηγορίες. Παράλληλα έχουν κληθεί ως μάρτυρες κατηγορίας αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι εκείνης της περιόδου, οι οποίοι είναι και σήμερα αιρετοί.

Οι κατηγορούμενοι κατηγορούνται ότι αντί να βάλουν τα χρήματα που προέρχονταν από διάφορες δραστηριότητες (εμποροπανήγυρη, δημοτικό σφαγείο) στο Ταμείο του δήμου, έδιναν αυτά τα χρήματα για να «βουλώσουν τρύπες» του παρελθόντος. Ειδικότερα, ο δήμαρχος έπαιρνε τα χρήματα από τις δύο δραστηριότητες, για να πληρώσει, όπως επικαλούνταν μεροκάματα εργατών στο πανηγύρι κ.λ.π. Ο δήμαρχος θεωρούσε ότι «νόμιμα» έπαιρνε τα χρήματα αυτά που του έδιναν οι δύο υπηρεσιακοί παράγοντες, επικαλούμενος βασιλικό διάταγμα του 1959, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να διατηρεί ένα παράλληλο ταμείο για πληρωμές, αντί να τοποθετούνται αυτά τα χρήματα στο Ταμείο του δήμου.

Σχετικά με τη δίκη στις αρχές του επόμενου έτους, έχει κληθεί πλειάδα μαρτύρων που κατέθεσαν στο Αστυνομικό Τμήμα Σερβίων, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης.

Πληροφορίες από τους ΧΡΗΣΤΟ ΒΗΤΤΑ και Παναγιώτη Πλιάτσιο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.