«Προκλητική» χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης την καθυστέρηση της κύρωσης από την ελληνική Βουλή υπογεγραμμένης διμερούς συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ελβετία, για ανταλλαγή πληροφοριών για θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων.

Σε επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, ο Δημήτρης Παπαδημούλης ζήτησε εξηγήσεις για τις σχετικές κυβερνητικές ενέργειες και παραλήψεις. Και επισήμανε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη του Εθνικού Ελβετικού Ινστιτούτου HELVEA, οι καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία διπλασιάστηκαν την περίοδο 2009-2011. Μάλιστα, από το σύνολο των ελληνικών καταθέσεων δηλωμένες είναι μόλις το 1% και τα υπόλοιπα 99% είναι μαύρα.

“Το Νοέμβριο του 2010, η Ελβετίδα υπουργός Eveline Widmer-Schlumpf και ο πρέσβης της Ελλάδος στην Ελβετία κ. Μουρίκης υπέγραψαν στη Βέρνη την αναθεωρημένη Σύμβαση για διμερή συνεργασία σε θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων με στόχο την αποφυγή διπλής φορολογίας (CDI). Η Σύμβαση εμπεριέχει και διατάξεις σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις δύο χώρες. Ενώ όμως η Ελβετία επικύρωσε τη συμφωνία, ένα χρόνο μετά, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα φέρει στο ελληνικό κοινοβούλιο τη συμφωνία για κύρωση”, ανέφερε στην ερώτησή του.

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης συμπλήρωσε ότι “(…) οι ενέργειες στις οποίες προέβησαν άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και οι ΗΠΑ, για το σπάσιμο του τραπεζικού απορρήτου των ελβετικών τραπεζών, χρησιμοποιώντας ακόμα και «αντισυμβατικά» μέσα (αξιοποίηση «εσωτερικών» πληροφοριών, αγορά cd με λίστα φοροφυγάδων) για την καταπολέμηση της εκροής μαύρου χρήματος, πετυχαίνοντας ταυτόχρονα και επαναπατρισμό κεφαλαίων αλλά και υψηλές αποζημιώσεις από ελβετικές τράπεζες (750.000.000 δολάρια εισέπραξαν οι ΗΠΑ μόνο από μια ελβετική τράπεζα την UBS)”.

Με βάση τα παραπάνω, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτά τον υπουργό οικονομικών:

-Γιατί δεν έχει κυρώσει ακόμα το εθνικό κοινοβούλιο τη συμφωνία του Νοεμβρίου του 2010 για ανταλλαγή πληροφοριών σε θέματα εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων με στόχο την αποφυγή διπλής φορολογίας (CDI); Ποιος ωφελείται από την καθυστέρηση και στις δυο συμφωνίες;

-Τι ενέργειες έχουν κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδας και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα γενικότερα για την διασταύρωση στοιχείων που αφορούν το ύψος και τη σύνθεση ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία; Έχει διαταχθεί ο σχετικός έλεγχος νομιμότητας; Ποιά είναι τα έως σήμερα χειροπιαστά αποτελέσματα αυτού του ελέγχου;

-Τελικά γνωρίζει η Κυβέρνηση το ύψος των καταθέσεων Ελλήνων σε Ελβετικές Τράπεζες; Γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιά φυσικά και νομικά πρόσωπα είναι δικαιούχοι αυτών των λογαριασμών;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.