Σήμερα 5 Δεκεμβρίου πρόκειται να γνωστοποιήσει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης την απόφασή του για την προσφυγή της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κατά της Ελλάδας για το θέμα του ονόματός της.

«Το Διεθνές Δικαστήριο, το κυριότερο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, θα ανακοινώσει την Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2011, την απόφασή του για την υπόθεση της εφαρμογής της ενδιάμεσης συμφωνίας της 13ης Σεπτεμβρίου 1995 (ΠΓΔΜ κατά της Ελλάδας)», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη Χάγη.

Η απόφαση του Δικαστηρίου θα αναγνωστεί στις 10 το πρωί, τοπική ώρα.

Ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης δεν αποκλείεται να ζητήσει ακόμη και τη σύγκληση του συμβουλίου των αρχηγών των τριών κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση εξετάζει

Ο πρωθυπουργός είναι ενήμερος για τις πτυχές της απόφασης, η οποία, όπως φαίνεται από τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις, θα δικαιώνει την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (πΓΔΜ) στο ζήτημα της παραβίασης από την Ελλάδα της Ενδιάμεσης Συμφωνίας λόγω της αντίρρησης που προέβαλε, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, στην πρόσκληση ένταξης των Σκοπίων στη Συμμαχία.

Στο δεύτερο ερώτημα της σκοπιανής πλευράς που αφορά τη μελλοντική στάση την οποία θα πρέπει να τηρήσει η Αθήνα έναντι των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και σε άλλους διεθνείς οργανισμούς, διαφαίνεται ότι το Δικαστήριο θα αποφύγει να πάρει θέση – κινούμενο στη λογική του «50-50».

Την εβδομάδα που ξεκινά υπάρχουν δύο κρίσιμες συναντήσεις (Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες και Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις 7 και 8 Δεκεμβρίου, επίσης στη βελγική πρωτεύουσα), όπου θα συζητηθούν θέματα διεύρυνσης και ίσως το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

ΔΟΛ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.