Τριπλό βραβείο-«άφεση αμαρτιών» για τον Δανό σκηνοθέτη

Βραβεία Felix: Θρίαμβος της «Μελαγχολίας» του Λαρς Φον ΤρίερΈνας «φιλικός χαιρετισμός» προς τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου ήταν η απάντηση του Λαρς Φον Τρίερ για τον θρίαμβο της τελευταίας ταινίας του, «Μελαγχολία», στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου, όπου απέσπασε τρία βραβεία περιλαμβανομένου και εκείνου τη καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας. Η απονομή έγινε το περασμένο Σάββατο (3 Δεκεμβρίου) στο Βερολίνο.

Η βράβευση του Φον Τρίερ περισσότερο πολιτική μπορεί να θεωρηθεί παρά καλλιτεχνική. Ενδεχομένως η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου να θέλησε να ηρεμήσει τα πνεύματα μετά το «σκάνδαλο Φον Τρίερ» στο τελευταίο φεστιβάλ των Καννών όπου ο εκκεντρικός δανός κηρύχθηκε persona non grata επειδή είχε δηλώσει εκτός άλλων ότι «καταλαβαίνω τον Αδόλφο Χίτλερ».
Ο Φον Τρίερ, πάντως, τηρεί την απόφασή του για αποχή από κάθε δημόσια δήλωση που είχε ανακοινώσει στις 5 Οκτωβρίου, όταν την ίδια ημέρα είχε ανακριθεί από την αστυνομία της Βορείου Ζεελάνδης της Δανίας σε συνδυασμό με τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν τον περασμένο Αύγουστο στην Γκρας της Γαλλίας σχετικά με την πιθανή παραβίαση του γαλλικού νόμου για τη δικαιολόγηση των εγκλημάτων πολέμου.
Η «Μελαγχολία» που κέρδισε επίσης τα βραβεία καλλιτεχνικής διεύθυνσης και φωτογραφίας δεν ήταν η μόνη ταινία από τη Δανία που χάρηκε διάκρισης στα βραβεία Felix, όπως είναι επίσης γνωστά τα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου. Το επίσης δανέζικο «Ισως αύριο» της Σουζάνε Μπίερ απέσπασε το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. Η ίδια ταινία, τον περασμένο Μάρτιο, είχε βραβευτεί με το ξενόγλωσσο Οσκαρ.
Από τα Οσκαρ άλλωστε έρχεται και η βράβευση του βρετανού ηθοποιού Κόλιν Φερθ για τον «Λόγο του βασιλιά», ενώ στην κατηγορία των γυναικών ηθοποιών θριάμβευσε η συμπατριώτισσα του Φερθ Τίλντα Σουίντον για τον ρόλο της τραγικής μητέρας στην ταινία της Λιν Ράμσεϊ «Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν».
Το «Παιδί με το ποδήλατο» των βέλγων αδελφών Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν απέσπασε το βραβείο σεναρίου (προβάλλεται αυτή την περίοδο στις ελληνικές αίθουσες), η βωβή ταινία του Μισέλ Χαζαναβίσιους «The Artist» βραβεύτηκε για τη μουσική της (Λουντοβίκ Μπουρσέ), καλύτερο κινούμενο σχέδιο μεγάλου μήκους ανακηρύχθηκε το «Chico and Rita» από την Ισπανία και τέλος, στην «Πίνα» του Γερμανού Βιμ Βέντερςπολύ δίκαια δόθηκε το βραβείο καλύτερου ευρωπαϊκού ντοκιμαντέρ για το 2011.
Το εφετινό βραβείο για το σύνολο της καριέρας του δόθηκε στον βρετανό σκηνοθέτηΣτίβεν Φρίαρς, ενώ ένα ειδικό τιμητικό βραβείο δόθηκε στον γάλλο ηθοποιό Μισέλ Πικολί.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.