Είναι πεντανόστιμη και μυρίζει υπέροχα

Σοκολατόπιτα ηφαίστειοΒγάζουμε το βούτυρο και τα αυγά από το ψυγείο και τα αφήνουμε 1-2 ώρες να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε την κουβερτούρα μαζί με το βούτυρο σε μπεν-μαρί – έτσι η σοκολάτα δεν καίγεται και διατηρεί όλα τα αρώματα της! Προσοχή να μην πάνε υδρατμοί στο μείγμα, θα αλλοιώσουν τη σοκολάτα!

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν – το χρώμα του μείγματος όσο αφρατεύει ανοίγει. Συνήθως χρειάζεται χτύπημα 4-5 λεπτά στο μίξερ στη μεγαλύτερη κλίμακα.

Ρίχνουμε τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο στο μείγμα των αυγών και της ζάχαρης και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα-μαρίζα από κάτω προς τα πάνω μέχρι να ενωθούν τα μείγματα. Προσοχή! Μην χρησιμοποιήσετε το μίξερ γιατί το μείγμα δεν θε γίνει αφράτο όταν όταν ψηθεί.

Ρίχνουμε στο μείγμα το αλεύρι κοσκινισμένο και μαζί προαιρετικά τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.

Ρίχνουμε το μείγμα σε ατομικά φορμάκια πορσελάνης (χρειάζονται γύρω στα 6-8) ή σε ένα πυρέξ ή ταρτιέρα πορσελάνης αρκετά, όμως, ψηλή, διαμέτρου 22 εκατοστών, αφού, πρώτα, βουτυρώσουμε και αλευρώσουμε καλά για να μην κολλήσει. Δεν γεμίζουμε μέχρι επάνω, αλλά τα 2/3 περίπου, γιατί όταν ψηθεί φουσκώνει γύρω στο 1-2 εκατοστά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στις αντιστάσεις. Η σοκολατόπιτα στα ατομικά φορμάκια χρειάζεται 16-17 λεπτά ψήσιμο και στο πυρέξ ή την ταρτιέρα 20-22 λεπτά. Κλείνουμε το φούρνο και τα αφήνουμε μέσα άλλα 2-3 λεπτά.

Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε ίσα-ίσα μέχρι να μπορούμε να πιάσουμε τα φορμάκια για να τη βγάλουμε. Επειδή είναι ζεστή και υπάρχει κίνδυνος εάν έχει ψιλοκολλήσει στα τοιχώματα να διαλυθεί, με ένα μαχαίρι την ξεκολλάμε. Ξεφορμάρουμε.

Υλικά:

2 κουβερτούρες των 125 γρ.
175 γρ. βούτυρο τύπου βιτάμ
4 αυγά
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα αλεύρι
1-2 βανίλιες (προαιρετικά)
ξύσμα πορτοκαλιού (προαιρετικά)

www.greekcook.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.