Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ελεύθερος προσωρινά αφέθηκε ο ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ

Δεκέμβριος 2nd, 2011 by Χρήστος Μίμης

Αν θα καταστεί προσωρινά κρατούμενος ή όχι, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ, για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, θα κρίνει σε λίγες ημέρες το Συμβούλιο Εφετών, μετά τη διαφωνία ανακρίτριας και εισαγγελέα για την ποινική αντιμετώπιση του μετά την ολοκλήρωση της απολογίας του.

Ο ηγούμενος Εφραίμ αφέθηκε ελεύθερος, προσωρινά, λόγω διαφωνίας της εφέτη ειδικής ανακρίτριας και του εισαγγελέα, ύστερα από πολύωρη απολογία που έδωσε για την υπόθεση των “ιερών ανταλλαγών” της Μονής Βατοπεδίου.

Ο κατηγορούμενος μοναχός βρέθηκε ένα βήμα πριν τις φυλακές αφού η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού, σύμφωνα με πληροφορίες, εξέφρασε την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί προσωρινά κρατούμενος. Η προφυλάκιση αποφεύχθηκε γιατί ο εισαγγελέας έκρινε πως ο κατηγορούμενος πρέπει να παραμείνει ελεύθερος με υψηλή εγγυοδοσία 200. 000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση δύο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα. Η διαφωνία των δύο, οδήγησε στην προσωρινή ελευθερία τον ηγούμενο Εφραίμ, η τύχη του οποίου θα κριθεί τις επόμενες ημέρες με βούλευμα που θα εκδοθεί από το Συμβούλιο Εφετών.

Η απολογία του Εφραίμ είναι η τελευταία που λαμβάνει η ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, καθώς στον κατηγορούμενο μοναχό αποδίδεται κεντρικός πρωταγωνιστικός ρόλος στις ενέργειες που έγιναν με επίκεντρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης Βιστωνίδας και των παραλιμνίων εκτάσεων.

Ο Ηγούμενος Εφραίμ είχε λάβει για την απολογία του δύο προθεσμίες με την τελευταία να του χορηγείται καθώς βρισκόταν στην Ρωσία, από τις 20 Οκτωβρίου μέχρι τις 25 Νοεμβρίου, μετά από πρόσκληση του Ρώσου Πατριάρχη Κυρίλλου, ως συνοδός του κειμηλίου της Αγίας Ζώνης της Παναγίας που μεταφέρθηκε από το ‘Αγιο Όρος και εκτέθηκε σε προσκύνημα σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Πριν τον ηγούμενοι Εφραίμ είχε απολογηθεί ο μοναχός Αρσένιος, ο οποίος με την σύμφωνη γνώμη ανακρίτριας και Εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 200 χιλιάδων ευρώ και υποχρέωση εμφάνισης δύο φορές τον μήνα σε αστυνομικό τμήμα.

Οι δύο ιερωμένοι βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες που αφορούν ηθική αυτουργία σε ψευδείς βεβαιώσεις , σε απάτη αλλά και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Εφραίμ και Αρσένιος, αρνούνται τις κατηγορίες και υποστηρίζουν πως οι ενέργειες τους δεν ήταν ιδιοτελείς. Λένε, επίσης, πως στόχος των ενεργειών τους ήταν η ενίσχυση των οικονομικών της Μονής ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει την διαβίωση των μοναχών, τη συντήρησή της, αλλά και τη δυνατότητα φιλοξενίας και παραμονής των περίπου 25 χιλιάδων πιστών που την επισκέπτονται ετησίως.

 

www.express.gr

This entry was posted on Παρασκευή, Δεκέμβριος 2nd, 2011 at 20:50 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply