Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- Grebena live GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

e-λεκτρονική απάτη με τις πιστωτικές

Δεκέμβριος 1st, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πονοκέφαλο έχουν προκαλέσει στους τραπεζίτες οι ενδείξεις για ένα νέα κρούσματα υποκλοπής στοιχείων σε πιστωτικές κάρτες

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επικοινωνούν τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνικά με πελάτες τους, για να τους ενημερώσουν ότι υπάρχουν υποψίες ότι τα στοιχεία της κάρτας ίσως έχουν διαρρεύσει και ότι πρόκειται να προχωρήσουν σε ακύρωση και επανέκδοση των καρτών.

Η έκταση της πιθανής διαρροής δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά ούτε και ο αριθμός των καρτών που μπορεί να έχουν επηρεαστεί. Οπως όμως σπεύδουν να τονίσουν οι τραπεζίτες, τα πραγματικά θύματα των ηλεκτρονικών απατεώνων είναι οι ίδιες οι τράπεζες και όχι οι καταναλωτές, καθώς, αν διαπιστωθεί ότι συναλλαγές πραγματοποιήθηκαν έπειτα από υφαρπαγή των δεδομένων της κάρτας, το κόστος επιβαρύνει αποκλειστικά τα τραπεζικά ιδρύματα. Τα συστήματα των τραπεζών δέχονται καθημερινά επιθέσεις από απατεώνες, ενώ η λεία της ηλεκτρονικής απάτης, η οποία ανέρχεται κάθε χρόνο στα 4 δισ. ευρώ, φέτος αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. και τα θύματα εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 3.000.

Οπως επισημαίνουν κορυφαία τραπεζικά στελέχη, ήδη διεξάγεται έρευνα από πιστοποιημένες εταιρίες για να εξακριβωθεί αν υπήρξε υφαρπαγή στοιχείων στην Ελλάδα ή αν αυξήθηκαν τα κρούσματα προσπάθειας υφαρπαγής στοιχείων. Πάντως οι περισσότερες τράπεζες στην Ελλάδα έχουν ήδη εκδώσει κάρτες που περιέχουν microchip και χρησιμοποιούν κωδικό pin για την επαλήθευση των στοιχείων τους και έτσι οι καταναλωτές είναι θωρακισμένοι απέναντι στο ενδεχόμενο κλοπής. Παρ’ όλα αυτά, με την εορταστική περίοδο προ των πυλών, οι τράπεζες, φοβούμενες ότι μπορεί να υπάρχει κρούσμα, προτιμούν να καθησυχάσουν τους καταναλωτές προχωρώντας ακόμη και προληπτικά σε ακύρωση και αντικατάσταση των καρτών.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της Mastercard στην Ελλάδα Αθανάσιος Γεραμάνης επισημαίνει ότι οι τράπεζες για λόγους προστασίας τόσο των πελατών τους όσο και δικής τους προχωρούν ανά τακτά χρονικά διαστήματα για προληπτικούς λόγους σε αλλαγή καρτών, ακόμη και αν δεν υπάρχει πρόβλημα – ιδιαίτερα δε στην τρέχουσα περίοδο, που τραπεζικό σύστημα και καταναλωτές είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι όσον αφορά τα οικονομικά τους.

Νεκταρία Σταμούλη

This entry was posted on Πέμπτη, Δεκέμβριος 1st, 2011 at 12:30 and is filed under ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ - ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ, ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply