Λύνεται ο γόρδιος δεσμός των επεκτάσεων του μετρό σε Ελληνικό και Ανθούπολη. Ο νέος υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης εμφανίζεται αποφασισμένος να επιλύσει, εντός του Δεκεμβρίου, το ζήτημα με τους εφτά «ορφανούς» σταθμούς του μετρό.

Εδώ και τρία χρόνια οι υπουργοί Μεταφορών μετέθεταν στον επόμενο την υπογραφή της σύμβασης ηλεκτροδότησης με τη Siemens, ύψους 41.400.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών εργάζεται προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με τις αξιώσεις του Δημοσίου έναντι της Siemens και το υπουργείο Μεταφορών για την ταχύτερη παράδοση των σταθμών σε Ηλιούπολη, Αργυρούπολη, Ελληνικό, Αλιμο, Ανθούπολη, Περιστέρι και Χαϊδάρι.

Τι σημαίνει πρακτικά η παράδοση των εφτά σταθμών; Τουλάχιστον 160.000 ημερήσιους επιβάτες, οι οποίοι θα προστεθούν στους 750.000 που διακινούνται καθημερινά με το μετρό.

Πέρα από το μετρό, εντός του μηνός θα κατατεθεί νέο σχέδιο νόμου για την απελευθέρωση των ταξί. Ο νέος υπουργός Μεταφορών τάσσεται υπέρ της υιοθέτησης πληθυσμιακών κριτηρίων στην έκδοση των νέων αδειών, κάτι το οποίο απέρριπτε, μετά βδελυγμίας, ο τέως υπουργός Γιάννης Ραγκούσης.

Ρύθμιση αναμένεται και στο θέμα της εργασιακής εφεδρείας. Το πρόβλημα στις αστικές συγκοινωνίες και την ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μεγάλο, αφού θα αποχωρήσει εξειδικευμένο προσωπικό. Οι συνέπειες του μέτρου είναι καταστροφικές, καθώς σε συγκοινωνιακή εταιρία θα σημάνει την απώλεια ετήσιων εσόδων περί τα 10.000.000 ευρώ. «Δεν συζητώ τη συνολική αναθεώρηση της εφεδρείας. Εχω βάλει το ζήτημα συγκεκριμένων ειδικοτήτων σε συγκεκριμένες εταιρίες» αποσαφήνισε χθες ο κ. Βορίδης στο κρατικό ραδιόφωνο.

Ο υπουργός Υποδομών ευελπιστεί ότι επί των ημερών του θα αρθεί το αδιέξοδο στους αυτοκινητοδρόμους. Μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, της ενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του «κουρέματος» της Ολυμπίας Οδού και του Ε-65 αναζητείται η τελική λύση.

Στις τηλεπικοινωνίες, οι τρεις εταιρίες κινητής (Cosmote, Vodafone, Wind) πιέζουν προκειμένου να βελτιωθεί ο νόμος για την αδειοδότηση των κεραιών. Η συνάντηση που είχαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των εταιριών με τον κ. Βορίδη έγινε σε καλό κλίμα και σύντομα θα κατατεθούν οι σχετικές τροποποιήσεις.

Φώτης Φωτεινός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.