Πρόκειται για μια διαδερμική μέθοδο επιδιόρθωσης χωρίς ανοιχτό χειρουργείοΑσθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας θα μπορούν εφεξής και στην Ελλάδα να επωφελούνται από μια πρωτοποριακή επέμβαση επιδιόρθωσης του προβλήματος. Πρόκειται για μια διαδερμική μέθοδο επιδιόρθωσης χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με την οποία μέσω καθετήρα τοποθετείται ένας «συνδετήρας» (συσκευή Mitraclip) στη μιτροειδή βαλβίδα. Και αυτό χωρίς να γίνεται στερνοτομή δηλαδή χωρίς να ανοίγεται το στήθος του ασθενούς. Ο καθετήρας εισάγεται από τα μηριαία αγγεία του ποδιού και συγκεκριμένα από τη μηριαία φλέβα.

Φυσιολογικά το αποξυγονωμένο αίμα επιστρέφει με τις φλέβες στην καρδιά. Μέσω του δεξιού κόλπου περνά μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας στη δεξιά κοιλία και από εκεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Αφού πάρουν τα ερυθροκύτταρα το οξυγόνο, το αίμα επιστρέφει στη καρδιά μέσω της οποία να «φύγει» για το υπόλοιπο σώμα. Το αίμα περνάει από τον αριστερό κόλπο και μέσω της διγλώχινας ή μιτροειδούς βαλβίδας περνάει στην αριστερή κοιλία και από εκεί στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν η καρδιά συστέλλεται η μιτροειδής βαλβίδα κλείνει στεγανά, όταν όμως διαστέλλεται τότε η βαλβίδα ανοίγει. Αυτά όμως φυσιολογικά γιατί σε κάποιος ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, η βαλβίδα δεν κλείνει στεγανά με αποτέλεσμα το αίμα να επιστρέφει πίσω στον αριστερό κόλπο, δηλαδή να παλινδρομεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη καρδιά όπως υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.

Η νέα διαδερμική επέμβαση εξαφανίζει την ανεπάρκεια της βαλβίδας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς μετεγχειρητικά.

Μάλιστα περιορίζει τη διάρκεια της νοσηλείας σε 2 έως 3 ημέρες και εξασφαλίζει άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Mελίνα Τσέλιου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.