Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Κυκλοφορούν πλέον ελεύθερα τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα

Νοέμβριος 30th, 2011 by Χρήστος Μίμης

Κανονικά κυκλοφορούν από χθες Τρίτη (29/11)  σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα. Δημοσιεύτηκε στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης ο νόμος για την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Βασική προϋπόθεση όμως για την κυκλοφορία των πετρελαιοκίνητων οχημάτων είναι ο κινητήρας τους να είναι προδιαγραφών Euro 5 ή Euro 6.

Τα οχήματα diesel νέων προδιαγραφών, σύμφωνα με τους ειδικούς έχουν μειωμένες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα προς την ατμόσφαιρα και καταναλώνουν λιγότερο καύσιμο.

Εδώ και δύο δεκαετίες η Ελλάδα ήταν το μοναδικό κράτος-μέλος της ΕΕ στο οποίο απαγορευόταν η χρήση πετρελαιοκίνητων οχημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Το 51% των συνολικών ταξινομήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση αφορά σε πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα, στην Ελλάδα, μόλις το 4% των συνολικών ταξινομήσεων αφορά σε αυτού του τύπου τα οχήματα.

Στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης αντιδρούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις που θεωρούν ότι θα επιβαρυνθεί η ατμόσφαιρα των πόλεων από τις αυξημένες εκπομπές ρύπων. Είναι ενδεικτικό ότι η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη έχουν υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων και κυρίως αιωρούμενων μικροσωματιδίων.

 

Γιώργος Κεραμιτζόγλου

This entry was posted on Τετάρτη, Νοέμβριος 30th, 2011 at 13:44 and is filed under ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply