Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Και στην Ελλάδα το Mitraclip – Πρωτοποριακή επέμβαση επιδιόρθωσης ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας, χωρίς να γίνεται στερνοτομή

30 Νοεμβρίου, 2011 by Χρήστος Μίμης

Πρόκειται για μια διαδερμική μέθοδο επιδιόρθωσης χωρίς ανοιχτό χειρουργείοΑσθενείς με σοβαρή ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας θα μπορούν εφεξής και στην Ελλάδα να επωφελούνται από μια πρωτοποριακή επέμβαση επιδιόρθωσης του προβλήματος. Πρόκειται για μια διαδερμική μέθοδο επιδιόρθωσης χωρίς ανοιχτό χειρουργείο, με την οποία μέσω καθετήρα τοποθετείται ένας «συνδετήρας» (συσκευή Mitraclip) στη μιτροειδή βαλβίδα. Και αυτό χωρίς να γίνεται στερνοτομή δηλαδή χωρίς να ανοίγεται το στήθος του ασθενούς. Ο καθετήρας εισάγεται από τα μηριαία αγγεία του ποδιού και συγκεκριμένα από τη μηριαία φλέβα.

Φυσιολογικά το αποξυγονωμένο αίμα επιστρέφει με τις φλέβες στην καρδιά. Μέσω του δεξιού κόλπου περνά μέσω της τριγλώχινας βαλβίδας στη δεξιά κοιλία και από εκεί στους πνεύμονες για να οξυγονωθεί. Αφού πάρουν τα ερυθροκύτταρα το οξυγόνο, το αίμα επιστρέφει στη καρδιά μέσω της οποία να «φύγει» για το υπόλοιπο σώμα. Το αίμα περνάει από τον αριστερό κόλπο και μέσω της διγλώχινας ή μιτροειδούς βαλβίδας περνάει στην αριστερή κοιλία και από εκεί στο υπόλοιπο σώμα.

Όταν η καρδιά συστέλλεται η μιτροειδής βαλβίδα κλείνει στεγανά, όταν όμως διαστέλλεται τότε η βαλβίδα ανοίγει. Αυτά όμως φυσιολογικά γιατί σε κάποιος ασθενείς με ανεπάρκεια μιτροειδούς βαλβίδας, η βαλβίδα δεν κλείνει στεγανά με αποτέλεσμα το αίμα να επιστρέφει πίσω στον αριστερό κόλπο, δηλαδή να παλινδρομεί, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη καρδιά όπως υπερτροφία της αριστερής κοιλίας.

Η νέα διαδερμική επέμβαση εξαφανίζει την ανεπάρκεια της βαλβίδας και βελτιώνει την ποιότητα ζωής του ασθενούς μετεγχειρητικά.

Μάλιστα περιορίζει τη διάρκεια της νοσηλείας σε 2 έως 3 ημέρες και εξασφαλίζει άμεση επάνοδο στις καθημερινές δραστηριότητες.

 

Mελίνα Τσέλιου

This entry was posted on Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2011 at 16:22 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply