Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ζήτημα «περισσότερου χρόνου», χωρίς να αντιδράσει η ΝΔ

Ισως και για Μάιο οδεύουν οι εκλογέςΌλο και πιο πίσω από την 19η Φεβρουαρίου, την ημερομηνία προσφυγής στις κάλπες που συμφώνησαν το ΠαΣοΚ και η ΝΔ προκειμένου να σχηματιστεί η κυβέρνηση συνεργασίας, μετατίθεται η ημερομηνία των εκλογών- ενδεχομένως να φτάσει ως τον Μάιο. Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης ο κ. Λ. Παπαδήμος ενημέρωσε τους υπουργούς για τις συναντήσεις του στις Βρυξέλλες και στο Λουξεμβούργο. Σημείωσε ότι το κλίμα που συνάντησε ήταν καλό και μετέδωσε την εκτίμηση του ότι κλείνει το θέμα της έκτης δόσης.

Ωστόσο, επισήμανε ότι η εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης – 27ης Οκτωβρίου και κυρίως η ψήφιση της από τα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Το PSI -το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων- θα πάει ακόμα πιο μακριά. Ο κ. Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος πήρε το λόγο για να αναπτύξει θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό του 2012, συμφώνησε με όσα είπε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι πράγματι «χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να διασφαλιστεί η συμφωνία».

Οι υπουργοί της ΝΔ, οι οποίοι παρίσταντο στο υπουργικό συμβούλιο (κ.κ. Στ. Δήμας, Δ. Αβραμόπουλος, Κ. Αρβανιτόπουλος, Ι. Μουρμούρας), δεν μίλησαν καθόλου ούτε αντέδρασαν στο ενδεχόμενο παράτασης της διάρκειας της κυβέρνησης.
Επίσης, συζητήθηκε το θέμα των υπολοίπων επιστολών, πέραν αυτής του κ. Αντ. Σαμαρά, που πρέπει να σταλούν στους δανειστές μας από τους κ.κ. Λ. Παπαδήμο, Γ. Παπανδρέου, Ευ. Βενιζέλο, Γ. Προβόπουλο, ως την ερχόμενη Τρίτη που θα συνεδριάσει το Eurogroup.

Στο υπουργικό συμβούλιο, εκτός από τον προϋπολογισμό που ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης, συζητήθηκε και το ζήτημα της Siemens. Στο υπουργείο Δικαιοσύνης υπήρχε απόφαση του πρώην υπουργού κ. Χ. Καστανίδη για την επιβολή προστίμου μαμούθ (άνω των 200 εκ. ευρώ) στη γερμανική εταιρεία. Ο νυν υπουργός κ. Μιλτ. Παπαϊωάννου δεν υπέγραψε ποτέ την απόφαση αυτή εκτιμώντας ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί με εξωδικαστικό συμβιβασμό – σύμβαση η οποία θα έπρεπε να κυρωθεί από τη Βουλή.

Το θέμα της Siemens είχε ανατεθεί σε προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο στον κ. Βενιζέλο και η «εντολή» αυτή ανανεώθηκε ξανά και οι υπουργοί συμφώνησαν ότι το θέμα θα πρέπει να λυθεί εξωδικαστικά, καθώς υπάρχουν σημαντικά έργα (όπως είναι η λειτουργία των νέων σταθμών του μετρό) τα οποία καθυστερούν μολονότι τα σχετικά κονδύλια έχουν εγκριθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Eπιπλέον ο κ. Βενιζέλος ανέλαβε να συντονίσει τα Υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης για να ξεμπλοκαριστούν τα έργα στους μεγάλους οδικούς άξονες.

Στο μεταξύ ο προβληματισμός για τη συνοχή της κυβέρνησης μεγαλώνει, εξαιτίας του άτυπου διαλόγου που διεξάγεται ανάμεσα στα στελέχη του ΠαΣοΚ τη στιγμή που οι βαρώνοι του κόμματος τηρούν σιγή. Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠαΣοΚ κυρία Σοφία Γιαννακά μιλώντας στην πρωϊνή εκπομπή του Mega, επισήμανε ότι ο κ. Γ. Παπανδρέου δεν θα πρέπει να είναι υποψήφιος πρωθυπουργός στις επόμενες εκλογές.
Παράλληλα ο κ. Χ. Καστανίδης δήλωσε στον «Bήμα FM» ότι «ο πρωθυπουργός έπεσε μέσα από την κοινοβουλευτική ομάδα. Από μια ομάδα βουλευτών. Είναι σαφές ότι τον έριξαν οι βουλευτές του, με τη σύμπραξη μιας ομάδας ΜΜΕ». «Σας θυμίζω ότι έλεγαν με πολύ μεγάλη βεβαιότητα και ακρίβεια ότι ή θα δηλώσεις ότι φεύγεις και θα σου δώσουμε τότε ψήφο εμπιστοσύνης ή θα σε ρίξουμε μέσα στη Βουλή. Ήταν καθαρές οι αλλεπάλληλες δηλώσεις πέντε-έξι νοματαίων», πρόσθεσε.

Την ώρα που ο πρώην υπουργός Εσωτερικών ανέσυρε την επιχειρηματολογία της σύγκρουσης του 2007, όπως και προσπαθούν να κάνουν και άλλα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον κ. Παπανδρέου τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Μ. Ανδρουλάκης μιλούσε για χειραφέτηση των βουλευτών, οι οποίοι αντέδρασαν «στην καμαρίλα που προσπαθούσε να προκαλέσει συμβάν αποστασίας με τα συμφέροντα». «Υπάρχει ένα φαινόμενο στο ΠΑΣΟΚ», εξήγησε στον «Βήμα FM». «Βουλευτές χειραφετούνται, όχι βεντέτες, βουλευτές που δεν τους βάζει το μάτι σου, ειδικά οι επαρχιώτες που τους λέω ότι πρέπει να κάνουν το «πραξικόπημα των λοχαγών», διότι και ο Καραμανλής και ο Βενιζέλος από την επαρχία ήταν. Τους λέω επίσης πώς δέχονται να τους έχουν χειροκροτητές στο ΠΑΣΟΚ; Χειραφετήθηκε αρκετός κόσμος στο ΠΑΣΟΚ με αυτή τη διαδικασία και έδειξε το δρόμο στον Παπανδρέου δύο φορές και μάλιστα με μαεστρία, διότι το επιτελείο της συμφοράς και η καμαρίλα προσπαθούσε να δημιουργήσει συμβάν αποστασίας με τα συμφέροντα κτλ.», τόνισε.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.