ΚΩΛΥΣΙΕΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗΣ – Συναντήσεις βουλευτών και περιφερειάρχη με τον Γ. Παπακωνσταντίνου, με φόντο τα «σταματημένα έργα»

Έντονη κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο διάστημα για τον Τοπικό Πόρο Ανάπτυξης, ο οποίος να σημειωθεί έχει βαλτώσει στην κυριολεξία, καθώς δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ για το 2011.
Την περασμένη Τρίτη οι πέντε βουλευτές του νομού Κοζάνης είχαν σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα θα συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας για μια συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, συμπεριλαμβανομένου του Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης. Να σημειωθεί πάντως ότι οι συναντήσεις είναι άτυπες και τα αποτελέσματά τους δεν είναι ανακοινώσιμα.

Ωστόσο, το βέβαιο είναι ότι τόσο οι πέντε βουλευτές την περασμένη τρίτη, όσο και ο Γ. Δακής σήμερα, θέτουν μετ’ επιτάσεως το θέμα της κατανομής και της εκταμίευσης των χρημάτων για το 2011, καθώς κινδυνεύουν να χαθούν τα χρήματα. Πρόκειται για περίπου 15 εκ. ευρώ για το νομό Κοζάνης, 5 εκ. ευρώ για το νομό Φλώρινας και 4 για τη Μεγαλόπολη.

Πάντως, ο περιφερειάρχης ξεκαθάρισε χτες ότι «είναι άτυπη η συνάντηση» που θα έχει σήμερα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, ως εκ τούτου δεν μπορεί να πει τίποτα. Ωστόσο, επανέλαβε αυτό που πολλές φορές έχει πει στο παρελθόν, ότι δηλαδή «ο Πόρος έπρεπε να ανοίξει», καθώς «έχουμε συμβατοποιημένα έργα που δεν προχωράνε. Επιτέλους πρέπει να πέσει χρήμα στην περιοχή, να πληρωθούν τα έργα και να κατασκευαστούν».

Η καθυστέρηση του Πόρου είναι απαράδεκτη και αδικαιολόγητη, καθώς εκπνέει το 2011 και η προγραμματική περίοδος της πενταετίας 2007-2011, με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 15 εκ. ευρώ για το νομό Κοζάνης να μένουν ανεκμετάλλευτα και να μην προχωρά κανένα έργο σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία και σε περίοδο παρατεταμένης ύφεσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΥΠΕΚΑ διαβεβαίωσε τους βουλευτές ότι γίνονται προσπάθειες να γίνει η κατανομή και να δοθούν τα χρήματα πριν την εκπνοή του 2011.

Να σημειωθεί ότι οι κατανομές εκάστου έτους πρέπει να γίνονται μέχρι τον Μάρτιο, αλλά δυστυχώς για την απερχόμενη χρονιά, ακόμη δεν συνεδρίασε η Επιτροπή Κατανομής, παρά το γεγονός ότι τόσο ο περιφερειάρχης όσο και οι δήμαρχοι και άλλοι φορείς έθεσαν πολλές φορές το θέμα.

Στην ατζέντα του Τοπικού Πόρου ανοίγει το θέμα του νέου τρόπου κατανομής και των φορέων διαχείρισης. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε τις προτάσεις των βουλευτών κατά την προχτεσινή συνάντηση, ενώ σήμερα θα ζητήσει τις προτάσεις του περιφερειάρχη. Όλοι τους αναμένεται να καταθέσουν γραπτώς τις προτάσεις τους στο αμέσως επόμενο διάστημα. Φυσικά τις προτάσεις τους θα πρέπει να καταθέσουν οι δήμαρχοι και συνολικά η ΠΕΔ, οι οποίοι μέχρι τώρα δεν είχαν κάποια συνάντηση με τον υπουργό, αλλά προφανώς θα υπάρξει.

Υπενθυμίζεται ότι με τον υπάρχοντα νόμο, το 50% του Πόρου πήγαινε στους δήμους και το υπόλοιπο 50% στην πρώην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση. Είναι φανερό ότι γίνονται «υπόγειες διεργασίες» για το ποιος θα πάρει τη μερίδα του λέοντος με το νέο τρόπο κατανομής που μελετά ο κ. Παπακωνσταντίνου. Είναι αυτονόητο ότι αντί της πρώην Ν.Α. τώρα στο παιχνίδι μπαίνει η Αιρετή Περιφέρεια.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.